Село без престъпност, където всяко парче земя се обработва? Възможно е

  • 12 април 2015, 08:19
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 4d55b047 50d5 6e9b

Има село в България, в което няма престъпност, безработицата е ниска, детската градина е пълна, а пътищата са нови. Добре дошли във великотърновското село Козаревец! Проспериращото село печели почти всички европейски проекти, няма нито един декар необработваема земя, а в центъра има безплатен интернет, показва bTV. Местното читалище е напълно ремонтирано по проект на оперативна програма "Регионално развитие". В сградата има информационен център, библиотека, творческа работилница и ловно-рибарско дружество. Читалището е винаги отворено и има локално парно.

В Козаревец кипи бурен културен живот. Най-голяма гордост е местният театър. В лясковското село има стари театрални традиции. Няма местен фестивал, от който да не са се прибрали с награда.

Пред читалището е издигнат паметник на актрисата Мариана Димитрова, родена в Козаревец през 1954. Поколения българи ще я помнят с ролите й във филмите "Осъдени души" и "Мъжки времена".

На наколно метра от читалището подготовката за Великден е започнала. Бабите от пенсионерския клуб са омесили най-хубавите си козунаци, не издават тайната на агнешкото, но с радост позволяват на най-малките да помагат в приготовленията.

Козаревец е притегателен център и за местните инвеститори. В селото има малък мебелен завод, баластерна, маслобойна, фабрика за биогориво и сладкарска къща, която изнася продукцията си в Иран.
Преди няколко дни е започнал строежът на многофункционална спортна площадка за 6 вида спорт по Програмата за развитие на селските райони. Предстои ремонт на детската градина, а съвсем скоро в парка пред читалището ще бъде построена външна сцена, скейтборд рампа и маси за шах.

Мечтата на кмета е да бъде подновена остарялата селска канализация. А последната му гордост е победата на местния футболен отбор в междуселското първенство.


Козаревец е село в близост до река Янтра, предимно равнинно с обширни ниви. Надморска височина 75 метра и площ 1960 хектара.

История

Възникването на с. Козаревец е сравнително късно — през 18 век.

В летописните бележки от старите учители Янко Хаджиилиев, Иван Банков и свещеник Йордан Йовков заселищата на селото са били сменяни на три места, като за последно се счита заселването при построяването на църковния храм. Учредяването на Църковната енория става през 1844 г., а построяването на църквата "Света Параскева — Петка Търновска" през 1850 г. Първото килийно училище е открито през 1855 г. С нарастване на нуждите на селото е простроено второто училище през 1894 г., а третото и последно — през 1938 г. Данни за първата местна власт е към 1900 г. с първи кмет Иван Банков, като Кметствата са се местили от къщите на Илия Йорданов - 1922 г., Тодор Иванов Илиев - 1932 г., Васил Вълков - 1934 г., последна е сегашната общинска сграда построена през 1934 г.


Икономика

В с. Козаревец има много промишлени предприятия: Държавен резерв и военновременни запаси, маслобойна, сладкарска къща, завод за биогориво, мебелен цех, автокъща за специализиран транспорт, фирма за добив и преработка на инертни материали и строителство, КПК ”Доверие”- земеделска кооперация; фирми, занимаваща се със земеделие в община Лясковец.

Населението e близо 900 човека, е съставено почти изцяло от етнически българи.


Култура

През 1899 г. е създадено читалище „Земеделец“. През годините са съществували хор за двугласно пеене, музикални школи по акордеон, пиано, цигулка и китара, група за автентичен фолклор, танцова група, детски хор и други. През 1897 г. е изнесено първото театрално представление „Кара Танас“. Други поставени класически произведения са „Под игото“, „Големанов“, „Боряна“, „Гераците“, „Ревизор“, „Скакалци“, „Балкански синдром“, „Ние ли сме обитателите на тази земя“ и други.

Театралната трупа е лауреат на V и VI Републикански фестивали на художествена самодейност. Отличена е с един златен, осем сребърни и шестнадесет бронзови медала. Носител на престижни награди от I, II и III Регионални празници на любителските читалищни театри. Получил поощрителни награди за мъжка роля, дебютен спектакъл и режисура на Националния преглед на селските любителски читалищни театри в с. Драганово. Участик в XI Национален преглед на самодейността в с. Кортен с трагикомедията „Просяшко приключение“ на Ян Солович, получил грамота за жанров избор и поощрение за женска роля на Дарина Димитрова за ролята и на г-жа Галибова.

Председател на читалището от 2006 г. е Парашкев Парашкевов. Режисьор на състава за сезон 2006-2007 г. е актрисата от Великотърновския театър Стефка Петрова.

ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ с над 150 годишна история. Директор е Д. Йосифова.

Селото е богато на културни прояви. Онези, които привличат над 500 души зрители от цялата община, са: ритуалът „Ергенска Вартоломеева сватба“ (2 февруари) и Тодоровден с традиционните кушии.


Източник: bTV, "Уикипедия"


Снимки: bTV