Село каза "не" на кариера с референдум

  • 15 април 2019, 15:26
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium malo peshtene

Жителите на врачанско село Мало Пещене гласуваха вчера на референдум за това искат или не да се добива глауконит край населеното място. Опасенията на хората бяха свързани с това, че бъдещата концесия на находище "Глория" ще доведе до замърсяване на околната среда и ще отблъсне желаещите да се заселят там. По света минералът се използва за наторяване и гарантира високи добиви. 

Право на глас в селото имат 39 души, от които на референдума гласуваха 34, което е 87% активност. Само един от местните е бил „за”, останалите не са одобрили идеята за разработване на находище. 

Мало Пещене е най-малкото село в община Враца. Референдумът бе насрочен с решение на общинския съвет във Враца в началото на годината, след внасяне на петиция от Инициативен комитет. До местния референдум се стигна след обществени обсъждания в селата Мало Пещене и Голямо Пещене на инвестиционните намерения на фирмата, кандидатстваща за концесия, както и на подготвения доклад за оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) през миналата година. Находището на глауконит от 600 декара се намира в землищата на двете села, но отстои само на 300 метра от последните къщи на най-малкото врачанско село.