Село на бунт срещу безводие

  • 14 септември 2019, 14:35
  • Default profile Автор Петя Валентинова
Medium 1409

Над 50 души се събраха днес на протест в село Типченица. Местните се оплакаха, че вече повече от месец ВиК дружеството не може да отстрани повредите по остарелия водопровод, свързващ каптаж в село Люти дол и помпената станция в подножието на Балкана. Тяхното желание е цялостната му подмяна и включване на повече източници на питейна вода към водопроводната система. 

Кметът на община Мездра инж. Генади Събков посети селото и разговаря с хората за проблема с водоподаването. Общината е предоставила цистерни, които да захранват каптажа, и да осигурят допълнително количество вода. При въведения режим на водоподаването, тази мярка би трябвало да осигури вода на всички вомове и обекти.

Представители на ВиК дружеството се опитаха да успокоят населението и да обяснят откъде идват проблемите с водата. Според тях от цялата община в село Типченица са направени най-големите инвестиции до момента. Отговорът им предизвика бурни реакции. Жителите са възмутени от това, че ВиК дружеството влага средства в изкърпването на стари тръби и не желае да подмени цялата отсечка.

Липса на вода в изворите също беше посочено като предпоставка за създалата се ситуация. Местните получават вода от съседното село – Люти дол. Тя се събира в резервоар и се качва с помпи до тях. Според жителите на селото обаче, вода има и в техните каптажи.

Като пример дават изоставено от дружеството съоражение в местността „Ивановец”, където и в тези горещини има вода в резервоарите. Съоръжението е разполагало с електричество и е било пригодено за ползване от селото. С времето обаче потънало в забрава, помпите и тръбите откраднати, а двора му запустява.

От дружеството не могат да кажат докога ще продължи проблема с липсата на вода. Към момента са осигурили цистерна с вода, която може да се използва за битови нужди. Тя е разположена в близост до хотела в селото. Също така в кметството са доставени туби с минерална вода. Всяко домакинство може да вземе полагащите им се 10 литра. Машината даде възможност на хората да си напълнят на място в дворовете съдове с вода.

Другият проблем на местните, породен от честите спирания на водата е, че според тях по-високите сметки за вода са в резултат на липсата на обезвъздушителен кран в селото. След всяко спиране на водата през тръбите преминава голямо количество въздух, което ВиК дружеството отчита като потребление.