Село направи фестивал на спомените със студио в Мюнхен

  • 26 май 2020, 19:03
  • Default profile Автор Петя Валентинова
Medium 100626353 4106924726014965 7416038713387384832 o

Фестивал на спомените "Goatmilk" се проведе за 17-а поредна година във вършечкото село Горна Бела Речка. Събитието протече в две форми – присъствено за местните хора и дистационно чрез социалните мрежи за всички приятели и съмищленици на инициативата. Фокусът тази година беше „Рефлексии: назад и напред“, а в рамките на 2 дни всички желаещи взеха участие в различни работилници и дискусии.

Официалното откриване на фестивала бe на 22 май в голямата зала на читалище „Изгрев 2019“, в селото. На откриването беше и кметът на общината инж.Иван Лазаров, който отправи поздрав към всички гости на събитието и отбеляза фестивала като едно от важните събития в културния календар на общината.

Програмата на фестивала включваше виртуална изложба на спомените, мултумедиен музикален проект с участието на Милена Караджова и в партньорство с Jazz FM, и директни включвание от приятели партньори на фестивала в цял свят. Закриването на фестивала беше направено от Quadro Nuevo с директна връзка от студиото им в Мюнхен, Германия, като изпълниха специално композиран откъс, вдъхновен от посещенията на състава в Горна Бела речка.

Името "Goatmilk" идва от няколко посоки. В Бела речка жените правят чудна козя извара и козите в началото са повече от хората. Козето мляко е най-близо до майчиното. Това, което се търси чрез спомените и разговорите, е собствена автентичност и чистота на живеенето, поясниха от общината.

Фестивалът на спомените Goatmilk е независима, некомерсиалена културна платфорам за срещи и разговори в областта на паметта и спомените на хора, които обикновено трудно се събират – артисти, журналисти, изследователи от цял свят. Хора, които обичат планината, козите, прясно сготвената местна храна, музиката, простите неща.