Село Острица

  • 29 октомври 2012, 16:41
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 52a071c6bd9d2

Острица е село в Северна България. Намира се в община Две могили, област Русе. В България има още едно село със същото име - в община Чепеларе, област Смолян.


Населението наброява приблизително 310 души.


Острица се намира в долината на река Черни Лом, в източната част на Дунавската равнина, на 94 м надморска височина. Селото е разположено в равнинна местност, заобиколена от високи отвесни скали. Лятото тук е сухо и горещо, а зимата доста студена.


Острица е добре устроено село, електрифицирано, водоснабдено и с изградени комуникационни мрежи. Работят кметство, пощенски клон, читалище с библиотека, православна църква и различни търговски обекти. Здравното обслужване и учебните заведения са в общинския център - Две могили.


Интересни забележителности: Пещера Орлова чука (7 км) - втората най-дълга пещера в България.


Във входните си лесно достъпни части е облагородена и удобна за посещение. Има гид който развежда туристите из дебрите на пещерата, която отново е открита за посещение съвсем скоро, след дълго прекъсване. През 1962 г. е обявена за природна забележителност. Пещера Орлова чука смайва и със завидната си красота на пещерните образувания. Изключителен интерес представлява огромният, граден милиарди години Пеещ сталактон, който при почукване, отронва звуци като от музикален инструмент.


Вероятно най-запомнящото се място в пещерата е Изворчето. Има поверие, че който отпие от водата му или просто натопи пръстите си в него, ще сбъдне най-съкровеното си желание. Сталагмитите, които се редят в галериите, са млечнобели и невероятно красиви образувания.


До входа на пещерата води стръмна пътека, по която са изградени стълби. От входната площадка се открива невероятна гледка към природен парк "Русенски Лом" и красивите скални забележителности наоколо.