Село стана като Бевърли Хилс с новите си къщи

  • 30 юли 2020, 06:59
  • Default profile Автор Владимир Симеонов
Medium %d0%94%d0%be%d0%bb%d0%bd%d0%be %d0%9e%d1%81%d0%b5%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%be 2020  8

В симитлийското село Долно Осеново се вихри истински строителен бум. Тук бетоновозите не спират и в събота, и в неделя. И никой не се оплаква от изливането на бетон. Напротив – всички приветстват новото строителство. Разцветът на селото, в което всяка една фамилия има нов дом, се дължи на стотиците гурбетчии по цяла Европа. От 15-20 години между 300 и 400 мъже от населеното място се трудят зад граница. Много малко са обаче тези, които живеят в чужбина и нямат намерение да се върнат в родното си място.

Всички останали инвестират припечеленото я в нова къща, я в нов гараж, я в нова пристройка или надстройка. Тук всяка втора къща е нова, а само от началото на тази година местните хора са вдигнали над дузина жилищни постройки. Лятото пък е идеално време за тях да строят. Гурбетчиите сега са в отпуск и са у дома. Те бързат да довършат по някой и друг етаж, преди да заминат есента отново за чужбина, за да печелят пари, които инвестират в родното си село.

Долно Осеново сигурно е най-гъсто населеното с къщи населено място. Тук постройките никнат като гъби след дъжд от всеки скат и баир. Започва да прилича все повече на вилна зона с новите постройки, някои от които са почти в гората. Не само се строят нови къщи, но се пристрояват вече вдигнати постройки, правят се и гаражи, както и ремонти.

Някои местни жители с усмивка вече наричат населеното място „Бевърли Хилс”. За тукашните мъже е въпрос на чест да изгледат и изучат децата си, както и да си построят къща. Това е едно от най-хубавите села в община Симитли и тук животът кипи с пълна сила.