Село в Балкана празнува отново след 15 години

  • 09 март 2020, 17:44
  • Default profile Автор Петя Валентинова
Medium oslen krivodol todorovden 2020 16

Традицията да празнуват на Тодоровден възродиха в мездренското село Ослен Криводол. Инициативата честването да "възкръсне" била на местните жители и кместкия наместник Роман Иванов. 

"Множество хора се събраха в местността „Ливадето“, където още от зори бяха накладени два огъня, на които къкреха два казана с курбан чорба и с боб чорба за постещите. Да уважат празника надойдоха гости от съседните села и общини. Сред тях бяха кметът на Мездра Иван Аспарухов, общински съветници, кметове на населени места", разказва в свой репортаж Кирил Родовенски. 

Той припомня и историята на празника: "Било по турско време. Жителите на орханийското село Скравена тънели в нищета и плащали дан от набезите на черкези, башибозуци и какви ли още не. В една тъмна доба част от скравенчани, предвождани от дядо Вълко Терзията, натоварили покъщнината си на магарешки каручки и тръгнали да търсят по-спокойно място за живот. Заселили се в една скътана долина, където техните наследници живеят и до днес. А името дошло от само себе си - от дола, през който протича тукашната рекичка - крив дол. Така се родили и селото, и неговото име. От тогава, та до наши дни. Такава е в кратце легендата, а общоселският празник се появил на Тодоровден (известен и като Конски Великден). Подхванали го най-първите заселници от Магаретарския род. За това празникът е хем на селото, хем на фамилията.

Година след година наследниците на онези свободолюбиви българи отбелязвали своя празник. Празнувало цялото село, идвали гости и от съседните села, от Мездра, Враца и София. Но през последните петнадесет години традицията прекъснала. Празникът сякаш бил забравен", пише Радовенски. 

На възроденото честване за Тодоровден кметският наместник Роман Иванов пожела на всички здраве, кураж и дълги години занапред да се събират и веселят заедно, след което отец Георги Няголов отслужи водосвет и освети тодоровденската трапеза.

Кметът на общината Иван Аспарухов също приветства жителите и гостите на селото, пожелавайки им да бъдат живи и здрави, както и да не забравят традициите, които са крепили Ослен Криводол от създаването му до днес.

Празничната програма започна с изпълнения на Фолклорна певческа група „Искрица“ при Пенсионерски клуб „Мездрея“ и продължи с фееричните танци на Детския фолклорен ансамбъл „Мездренче“ с художествен ръководител Йоанна Аспарухова. Гласът на родопската гайда на Станислав Генчин развълнува мало и голямо.

По същото време 16-годишната Габриела Василева беше подредила изложба на свои картини и ръчно плетени пана, които предлагаше за благотворителна продажба. Средствата, събрани от изложбата в размер на 1 172 лв., ще бъдат използвани за зографисване на централната икона на строящия се в селото храм „Св. Николай Чудотворец“.

В програмата се включи и един представител на Магаретарския род - Ваньо Донков, който въпреки, че живее и работи в Лион, Франция, изпрати две стихотворения, пресъздаващи красотите на родното му село.

Кулминацията на празника беше кушията - надбягванията с коне, както и с конски и магарешки каруци. Призьор в надпреварата стана кобилата Бисерка, водена от своя стопанин Захарин. Той получи по 5 кг овес и царевица, както и парична награда. При магаретата първо място заслужи магарето Марин, което, въпреки своя нрав, успя да завърши обиколката около „Ливадето“.

Специална награда получи и най-отрудената кобила в селото - Траянка, която съпровожда бита на жителите на Ослен Криводол и в радост, и в мъка. Собственикът й, бай Стоян, се сдоби с нов кожен оглавник с пискюли.

В ролята на впрега́тни коне се превъплътиха Влади Петров и Павел Иванов.

 

снимки: Павел Петров