Селото на 100-те чучура и 150-годишните къщи

  • 02 ноември 2017, 11:02
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium f005020cf6

Габарево е известно като селото на 100-те чучура. В него на всяка крачка има чешма, от която струи бистра ледена вода от Балкана. Селото е разположено от двете страни на Подбалканската шосейна и жп линия  на 7 км северозападно от Павел баня, на 56 км северозпадно от Стара Загора и на 211 км източно от София. До него има редовен автобусен и железопътен транспорт. 

В околностите на Габарево се простират обширни пасища, лавандулови полета и сенчести широколистни гори – прекрасни места за семейни разходки и пикници.

Селцето е в близост са река Тунджа и язовир Копринка, които предлагат отлични възможности за риболов. 

Легенда гласи, че в село Габарево е прекарала последните си дни Великата княгиня Анастасия Николаевна Романова– наследница на трона, която заедно със своя иконом пристига в селото след Великата октомврийска социалистическа революция от 1917г. Има множество доказателства, сочещи към истинността на тази версия. Елеонора Албертова Крюгер (Нора) е жена, която е живяла в Габарево. Според някои спекулации, тя е Анастасия Николаевна, дъщеря на руския император Николай II. Старите хора от Габарево още си спомнят за загадъчните руснаци, които се установяват там около 1922-1923 г. По това време, незнайно откъде, пристига млада жена с аристократична осанка, представяща се като графиня Елеонора Албертова Крюгер, наричана от всички Нора.

В Габарево има добре запазени стари къщи, някои от които са на повече от 150 години. Една от тях е "Джанановата къща". Тя е реставрирана и превърната в музей на Апостола на свободата Васил Левски, който през далечната 1869 г. основава в нея революционен комитет.

В центъра на селото се извисява старата каменна църква "Св. Георги Победоносец". Строена е на няколко етапа и е завършена и осветена през 1895г. През 1877 г. по време на Руско-турската освободителна война църквата е била опожарена заедно с цялото село. След освобождението, местните хора я построяват отново.

Изключителен интерес представлява и "Радучевата къща" – реставрирана къща от миналия век, на чиито първия етаж се намира хотел-ресторант, а на втория – частен музей за бит и култура.