Селски площад се превърна в художествена галерия на открито

  • 04 март 2020, 20:04
  • Default profile Автор Владимир Симеонов
Medium ndslednitzite nabludavat

На пешеходната зона в центъра на петричкото село Коларово беше експонирана художествената изложба „Свободата в изкуството“ на известния петрички художник Александър Дончев. Културното събитие в населеното място се организира по повод Националния празник – 3 март.

Изборът на Коларово за дом на експозицията има и своето сантиментално обяснение. Светла страница от житейската и професионална биография на Александър Дончев е селото, в чието училище „Васил Левски” творецът е преподавал изобразително изкуство през 1969-1970 година.

"Навремето село Коларово избра мен и сега най-логично беше аз да избера именно Коларово за тази изложба на открито, която е и първата ми извън Петрич. Ето затова е съвсем естествено да съм емоционално пристрастен към Коларово. Факт е обаче, че дори хора, които нямат никаква житейска връзка с Коларово, отбелязват, че то е село на будни българи! А и няма по-подходящ ден за изложба с такава тематика от Националния ни празник!", сподели известният художник.

Като творец, подвластен на жанровото многообразие в изобразителното изкуство, Александър Дончев е и автор на герба на град Петрич, на интериорния дизайн на историческия музей в южния град и на десетки портрети на български будители в училища, читалища и административни сгради в община Петрич и извън нея.

Освен в България творби на Александър Дончев са притежание на държавни галерии и частни колекционери в Република Северна Македония, Гърция, Румъния, Русия, Турция, Германия, Бразилия и САЩ.

За цялостното си творчество като художник и професионалната си биография като учител Александър Дончев е удостоен със званието „Почетен гражданин“ на град Петрич.

Снимки: Димитър Тренчев