Селските къщи с двор стават хит на пазара с имоти

  • 21 май 2020, 12:21
  • Default profile Автор Цвета Иванова
Medium %d0%9a%d0%b0%d1%82%d1%8f %d0%a6%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%ba%d0%be%d0%b2%d0%b0

Катя Цветкова е брокер в най-голямата агенция за недвижимости във Видин – „Видински имоти”. Тя е създадена веднага с прехода и дълги години сменя собствеността на видинчани. В офисите и работи второ поколение брокери. И днес тя е най-активната на пазара за имоти в област Видин.

- Г-жо Цветкова, как се отрази пандемията с коронавируса на пазара на имоти във Видин? Съвсем ли го затвори?

- Карантината не спря пазара на имоти, но го промени. За пръв път от близо 30 години  и продавачи, и купувачи затаиха дъх и спряха сделките. Искаха да си помислят малко как новата ситуация ще се отрази на парите им. За пръв път имаме такъв случай – 3 – 4 клиенти, заявили имоти за продажба при нас, отказаха да пуснат вътре кандидат-купувачи за оглед. Страхуваха се от заразата. Но постепенно страхът отстъпва място на разума.

- Има ли търсене на имоти във Видин? Какъв дом искат да си купят хората?

- През годините изискванията бяха различни. Търсеха се евтини, малки или големи луксозни жилища. Днес всичко се търси – от гарсониери до многостайни. Но предлагането е много малко. Търси се старо строителство, което се смята за по-качествено. Във Видин от 2008 година досега са построени само два жилищни блока и те вече са продадени.

- Кой продава и кой купува?

- Най-напред – купуват хората с пари. Те са спестили някой лев, вземат и кредити. Кандидатите за жилища са от средите на земеделските производители, служители от администрацията, от съда. Те получават по-високо заплащане и могат да си позволят ново жилище. Продават възрастни семейства, чиито деца вече са се снабдили с жилище в други градове и те заминават при тях.

- Преди години видинчани, работещи в Италия, Испания, Германия, се връщаха през лятото и си купуваха апартаменти. Заключваха ги и пак заминаваха. Техните прозорци вечер тъмнеят. Не продават ли сега те тези жиилща?

- Не. Те ги пазят за себе си. Надяват се, че един ден ще се върнат и ще заживеят в тях.

- Карантината върна в селата много от живеещите във Видин. В селата има пустеещи къщи. Те търсят ли се сега?

- Да, има засилване на интереса към селски  къщи, дори и къщи във Видин. В селата се търсят къщи за почивка. Те са евтини, но клиентите ни търсят да има двор. Като си насадят градина, смятат да си осигурят и част от прехраната. Това става особено важно изискване сега.

- Във всички села ли се търсят къщи?

- Не, на мода е село Ясен, което се намира на хубаво място на брега на Дунав. Къща близо до реката, с изглед към нея, струва  50 000 лв. В селото, между къщите, цената на имотите е от 15 до 30 000 лв. Търсят се къщи и в село Иново, което е почти квартал на Видин. Имотите в него  са скъпи заради близостта до града.

- Всички ли купуват с кредити, не се ли изплашиха, че няма да могат да ги връщат?

- Тези, които имат сигурна работа, не се страхуват. През последните 3-4 години роми търсят имоти в град Дунавци. Те работят в  чужибна и си идват, за да ги купят. Те купуват с готовите си пари, предлагат малко разсрочвне – от 6 м до година, на продавача и се издължават безупречно. Не зная да са останали длъжници.

- Какво става с имотите на англичаните? Преди години те харесваха този край на България и си купиха къщи в селата Покрайна, Арчар...

- От няколко години нямаме нито един клиент от Англия. Не търсят къщи за заселване, някои си заминаха и продадоха къщите си или ги изоставиха.

- Търсят ли се жилища под наем? Във Видин вече има ВУЗ, студенти не наемат ли стаи и апартаменти?

- Не. Не сме имали клиент студент. Наемите са 200 – 300 лв. на месец за  добре обзаведен апартамент. Но предлагането е много малко. Търсене има от работници и служители на фирми, които работят временно в града..

- Офиси търсят ли се?

- Не. Няма нови производства и услуги. Всичко досегашно се свива като обеми. Кризата изпразни една трета от магазините по най-търговската улица на Видин. Заради слабата търговия, ги затварят. В града на много места може се прочете „Дава се под наем”. Цената е 10 лв. на кв. метър площ.

- Къде стои Видин на националния пазар на имоти?

- Назад, с много евтини жилища. 80 – 100 000 лв. е много висока цена за жилище във Видин. В съседния Лом къща с басейн се продава за 31 000 лв. Докато в София тристаен панелен се оценява на 100 – 120 000 евро. В София имотите са 4 пъти по-скъпи от тези във Видин. За мен тези цени в столицата са безумни. Купуват ги хората с пари като инвестиция. Те се надяват след време да ги продадат и така да запазят стойността на парите си.

- Кое се продава най-трудно?

- Парцел за строителство. Фирмите не смеят да рискуват със  строеж на нови жилища, защото не са сигурни, че ще им намерят купувачи. Във Видин от 2008 година нова жилищна кооперация не е започвана.

- Има ли някакъв феномен на видинския пазар на имоти?

- За мен това е търсенето на жилища от жители на Кула и Белоградчик. Много хора от Кула продадоха домовете си в граничния град и дойдоха да живеят във Видин. Хората бягат от покрайнините и се местят към центъра. Белоградчик също е феномен. Много жители на този град си купуват жилища във Видин. Това става заради децата им. Като дойде време за гимназия, те искат да се учат във Видин, а не в техния град, в който има много роми и те дават облик на класовете и училищата. С това те обясняват преселването. Явление, непознато до преди няколко години.