Селско школо блесна с иновации

  • 05 декември 2018, 15:30
  • Default profile Автор Петя Валентинова
11111

Школото в оряховското село Селановци се нареди сред внедрилите най-много иновации в страната. Представители на СУ „Н.Й. Вапцаров“ гостуваха в голямата зала „Джон Атанасов” на София Тех парк, където се събраха експерти от над 600 представители на иновативни училища в страната. В трите конферентни зали в рамките на четири часа 42 /от общо 290/ училища споделиха своя опит в иновацията, която е одобрена от МОН.  Сред избраните единственото селско училище, бе именно селановското. Това свое право училището то заслужи след направен мониторинг от представители на МОН, РУО и неправителствени организации – членове на Комисията за оценка на въздействието. Трудът на екипа ръководители на дейности и напредъка на децата силно впечатли членовете на комисията. Предложеният опит от училището е приложим във всички малки населени места, в които има деца от различен етнически произход и такива със специални потребности. В организираните 4 клуба вече втора година селановските деца се учат на практически умения –за поддържане на  хигиена – лична и битова, готварство и управление на семеен бюджет, ориентиране в чуждо населено място и градинарство по метода „учене чрез правене”.  Дейностите са финансирани от ЦОИДУЕМ по проект „Различното училище”.

В рамките на националната конференция всяко от училищата, участници в дискусията, представи триминутен филм и негов представител отговори на поставени от публиката или онлайн въпроси.  

Министърът на образованието Красимир Вълчев беше активен участник в срещата през цялото време. Освен оценка на иновативните училища във встъпителната си реч, той пое и финансови ангажименти за организиране на дейности за обмяна на добри практики между училищата в България.

Гласувайте за Конкурс "Кмет на месеца" за февруари на тема "Еко е, събираме разделно" ТУК!