СЕМ провежда срещи с кметове

  • 02 септември 2016, 15:18
  • Default profile Автор Димитър Лазаров
Medium fullsizerender 1

FullSizeRender (1)

Съветът за електронни медии стартира срещи с кметове в страната, разкри за "KMETA.bg" председателят на регулатора Мария Стоянова.

Първият разговор е бил проведен с градоначалника на Бургас Димитър Николов. Мария Стоянова и членовете на СЕМ Розита Еленова и Бетина Жотева са обсъдили редица важни теми от взаимен интерес в работата на регионалните медии и сътрудничеството между регулатора и общината.

Стоянова и Николов са обсъдили и чуждото медийно съдържание, което присъства преимуществено в някои населени места в областта. Става въпрос за известния през лятото проблем с т. нар. "ефект на топлото море", чрез който присъствието в България на турски медии е много по-силно. Председателят на СЕМ е уверила кмета на Бургас, че ако бъде констатиран сигнал за проблемно съдържание в тези медии, разпространявани на българска територия, медийният надзор ще реагира. Българският СЕМ и партньорския му орган в Турция имат много добра междуинституционална комуникация.

"Предстоят ни още срещи с кметовете в близките месеци. Както е известно предстоят избори и скоро ще представим нашия медиен мониторинг. В СЕМ имаме регионални центрове, които искаме да активизираме, за да обърнем внимание на медийната среда и извън столицата", посочва Стоянова.

От своя страна кметът на Бургас заяви пред "КМЕТА.bg", че след срещата е оптимист, че потърсеното съдействие от СЕМ ще даде резултат.

"Силните сигнали на турските радиостанции от години заглушават родните. От наша страна също предложихме съдействие, когато трябва да се определят нарушителите на територията на общината. Така СЕМ ще може по-лесно да им констатира актове", уточни Николов.