Семейно-приятелски срещи стават край граничкия манастир "Св.Лука"

  • 15 юли 2019, 15:37
  • Default profile Автор Кирил Иванов
Medium img 20171018 091712  1

Семейно-приятелски срещи се организират край граничкия манастир "Св.Лука" лятото. И не нощем, а обикновено съботата и на празниците и до регламентираните часове, т.е. до вечерта. Това казаха жители на близкото с.Граница, подразнени от публикации в медиите и коментари по мрежите, че край светата обител се вихрят шумни досреднощни купони и запивания. Че това не е така, го потвърди и игумения Фотиния. Тя среща пълнотo съдействие на хората от Граница.

През 2017 год. няколко млади мъже от с.Граница започнали и изградили заслон, маси за сядане, фурна /барбекю/, огнище, възстановили чешма отпреди десетилетия, която отново тече. Там сядат семейства, приятели, водят и деца. На близко дърво е вързан и хамак. Просто храсталак е почистен и на терена е изграден един кът, където всеки може да поседне и да се наслади на невероятната природа наоколо. Манастирът остои на около 500 м. С нищо тишината не се нарушава, няма качване на децибелите - освен детската глъч и разговора на компанията. На видно място на навеса е поставена табела: "Пиенето е забранено!"

Сега не се и нощува - предстои ремонт на хотелиерската част. Така, че няма нощен живот край комплекса.  Събират се семейства, приятели. Наскоро и учителка завела двадесетина дечица. Заради природата и святото място - при граничкия манастир "Св.Лука", строен от 10 в. и дострояван и дооблагородяван през вековете.