СЕСИС и Патентното ведомство се срещнаха с представители по индустриална собственост

  • 12 март 2019, 15:36
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 1552396488 53761227 433696713839753 3349014110699257856 o  1

Информационна среща на Службата на ЕС за интелектуална собственост (СЕСИС) и Патентното ведомство на Република България с представители по индустриална собственост се проведе днес в столичн хотел. Събитието е част от поредица семинари, които СЕСИС ежегодно осъществява в държавите-членки на ЕС, за да представи електронните услуги, които предлага на потребителите в областта на марките и дизайните.

Експерти от СЕСИС направиха преглед на редица електронни инструменти за търсене и за класиране (TMView, DesignView, TMClass, DesignClass и Хармонизираните бази данни със стоки и услуги в областта на марките и наименования на продукти за целите на класирането при заявяване на дизайни), демонстрираха как се заявяват по електронен път марки на ЕС и дизайни на Общността, дадоха практически съвети и отговориха на въпроси на присъстващите.

Демонстриран беше и електронният инструмент Enforcement database, разработен в помощ на притежателите на права върху обекти на индустриалната собственост и органите за правоприлагане в борбата с фалшифицираните стоки.

В приветственото слово от името на д-р Петко Николов, председател на Патентно ведомство на Република България (ПВ), беше подчертана целенасочената политика, водена от ПВ съвместно със СЕСИС, за постоянно развиване на електронните услуги с цел намаляване на административната тежест върху потребителите.

За своите усилия Патентното ведомство получи в края на 2018г.  наградата в категория „Най-добра електронна услуга“ на церемонията по връчването на "Годишните награди за държавните институции 2018 - добри примери" в сградата на Европейската комисия в София.