Северозападът е усвоил 502 млн. лв. по екологични проекти

  • 09 юни 2016, 12:35
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 57786714 6287 fb97

„Само в последните няколко години инвестираните средства по екологични проекти във Видин, Монтана, Враца, Плевен и Ловеч са 502 милиона лева. Това съобщи  министърът на околната среда и водите Ивелина Василева днес във Враца. „Това е инвестиция в изграждането на базисна инфраструктура. Инвестиция, която спомага не само създаването на предпоставка за по-добър стандарт на живот на хората, но и стимулира привличането на инвестиции и създаването на по-добра бизнес среда“ – допълни тя.


Министър Василева участва в информационен ден, посветен на финансовите инструменти за развитие на екологичната инфраструктура. На него присъстваха областни управители и кметове на населени места от Северозападния район за планиране. Те бяха запознати с политиките на министерството в сектор „Отпадъци” и възможностите за финансиране на общински проекти чрез инструментите, управлявани от МОСВ - Оперативна програма „Околна среда”, Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда  и Национален доверителен екофонд.  В събитието участва и главният директор на „Оперативна програма Околна среда” Яна Георгиева.


На територията на Северозападна България са реализирани 83 проекта, каза още министър Василева. Проектите по Оперативната програма „Околна среда“ са 64, тези, които са с подкрепата на ПУДООС са 12, а със средства от Националния доверителен екофонд – 7.


„В този регион е изградена 352 км водопроводна и канализационна мрежа, 11 пречиствателни станции за отпадъчни води, които обслужват 65 000 жители и четири регионални системи за управление на отпадъците”, съобщи още министър Василева. През тази година на разположение на общините за финансиране на проекти са 1 милиард 350 милиона лева, анонсира тя.


„Област Враца извървя успешно стъпките по водната реформа, което ще даде възможност за финансиране на важни проекти в сектора”, подчерта пък губернаторът Малина Николова. А министър Василева съобщи добрата новина за града под Вола, че е изготвен проектът за втората фаза  от водния цикъл. Той е изпратен на Европейската комисия и се очаква да края на този месец да бъде одобрено финансирането му.


След работната среща министър Василева награди участниците от Враца в зелената олимпиада „Яко е да си еко”.