Северозападът осеян с бомби от Втората световна война

  • 05 май 2016, 13:27
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 2e0aed68 49dc 883e

Северозападът е осеян с бомби от Втората световна война. 71 години след края ѝ военните от батальона във Враца взривяват поне една веднъж в месеца, съобщи шефът на гарнизона подполковник Георги Крайнов.


Сигнали за открити авиационни бомби и артилерийски снаряди се получават непрекъснато и от трите области в региона – Враца, Видин и Монтана. Най-често се намират по поречието на река Дунав. Наскоро в Мездра е открита дори ръчна граната.


Обикновено смъртоносните находки се откриват случайно при разчистване, строителни работи или при разходка сред природата. Те са забравени или заровени в къщи, дворове или паркове. Според процедурата при такива случаи полицията ангажира с обезвреждането военните.


Във врачанското поделение има специализиран екип от четирима души, който отива на мястото. След съответното разузнаване за характера и вида на бомбата се пристъпва и към нейното взривяване. Ако това не е безопасно да стане там, където е намерена, тогава тя се транспортира със специално оборудван автомобил до полигона на военното подразделение, където се извършва обезвреждането.


Налага се военните да взривяват и скали, съобщи още полковник Крайнов. Особено по Искърското дефиле при влажно време. Наскоро хората му са разрушили огромен каменен блок, който заплашвал да се срути върху железопътната линия и шосето.