Севт III - последният владетел на потъналото царство

  • 01 февруари 2020, 17:02
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium grobnica golyamata kosmatka   sevt iii

Последният дом на легендарен одриски цар крие множество тайни и злато от тракийско време. Гробницата на тракийския цар Севт III се намира в могилата Голямата Косматка, на 1 км южно от гр. Шипка и на 12 км северно от гр. Казанлък.

Открита е през 2004 г. - 25 века след построяването й. В нея археолозите попадат на златния венец на владетеля, златен киликс (чаша за вино), наколенници и шлем, апликации за конска амуниция и др. Те могат да бъдат разгледани в Историческия музей в Казанлък.

Храмът гробница има коридор, преддверие, кръгла камера с високо куполно покритие и правоъгълна камера, изградена като саркофаг от два монолитни каменни блока, единият от които тежи над 60 т. Трите помещения са изградени с правоъгълни каменни блокове и са покрити с плочи. Двукрила мраморна врата затваря входа на кръглата камера. Горните полета на крилата са украсени с изображения на бог Дионис, като в източното той е олицетворение на слънцето, а в западното – на земята и нощта.

Столицата на царство Севтополис на Севт III се намира на десетина километра югозападно от гробницата - на дъното на язовир „Копринка”. Пред гробницата е погребана главата от статуята на Севт, която е стояла на пиедестал в столицата Севтополис. При погребението е зазидан входът на кръглата камера и на преддверието, конят на владетеля е принесен в жертва, а коридорът е ритуално опожарен.

Севт III управлява Тракия от 330 до 300 г. пр.н.е. Той е последният голям владетел на Одриското царство. Има два брака. Синове от първия му брак са Котис и Ребулас. От втория му брак с красавицата Береника, има още четири момчета - Хебризелм II, Терес IV, Садок и Садалас I. Според специалистите, Береника означава „носеща победа“. След смъртта на владетеля втората му жена управлява Одриското царство в регентство със синовете си. 

Гробницата на Севт III е част от Долината на тракийските царе, която включва още Казанлъшката гробница, както и гробниците и храмовете, открити в могилите Голяма Арсеналка, Шушманец, Хелвеция, Грифони, Светица и Оструша.