Шарл Перо - бащата на Червената шапчица

  • 12 януари 2021, 07:35
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium aadd

На днешния ден, през 1628 г. в Париж, е роден Шарл Перо, автор на няколко от любимите детски приказки на всички времена.

Проучил и преработил в достъпен за деца вид редица устни народни приказки, Перо решава да ги събере в книга, от името на сина си Пиер Дарманкур, и я посвещава на на Мадмуазел, племенница на Краля Слънце.

Книгата е публикувана за пръв път през 1697 г. под заглавие „Приказки за моята майка“ или „Истории и приказки от старото време с морални наставления“.

В нея първоначално влизат осем приказки, сред които „Червената шапчица“, „Спящата красавица“, „Котаракът в чизми“, „Палечко“, „Синята брада“ и „Пепеляшка“.

В следващите издания Перо добавя още две приказки и една повест. Всичките му приказки завършват с нравоучителни стихове.

В устното народно творчество Шарл Перо открива разнородни сюжети и образи за създаване на нови художествени произведения.

Приказките на Шарл Перо не само нарушават традициите на класицизма, сковаващи развитието на литературата, но и критикуват от позицията на буржоазията аристократичните предразсъдъци. Впоследствие приказките му оказват влияние върху развитието на европейската литература.