Шефът на щатските пилоти: Учението не е заради Украйна

  • 29 май 2014, 13:22
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 538732e61b8b8

"Тракийска звезда" няма нищо общо с повишеното напрежение на източния фланг на НАТО, заради кризата в Украйна. Това обяви по време на международното учение, което се провежда до 4 юни в авиобаза Граф Игнатиево, командващият ВВС на САЩ за Европа и Африка ген. Франк Горенц.

По думите му обаче, ако се наложи да се предприемат някакви действия по въздух, заради обстановката в Украйна българските и щатските военно-въздушни сили може да действат заедно. Според ген. Горенц пилотите на двете страни са подготвени да летят заедно и демонстрират по време на ученията добра съвместимост, независимо, че българските машини не са оборудвани с техниката за комуникация, каквато има на борда на щатските самолети. Американският командващ обясни, че има много начини за поддържане на връзка между екипажите, включително и чрез компютрите, които са в машините.


Благодарение на тези учения българските ВВС продължават да са конкурентни, заяви командирът на ескадрилата от Граф Игнатиево майор Методи Орлов. От своят страна военният министър Ангел Найденов обяви по време на учението, че България трябва да започне проектът за закупуването на нов боен самолет, вместо да се ремонтират и модернизират старите изтребители.


По думите на министъра, този проблем стои пред ВВС, бил е отлаган дълго време и е крайно време да бъде решен, заради сигурността и отбраната на страната. "Добре е да се заделят малко средства, с които да се поддържат изтребителите, а през това време да се стартира сделката за нова техника. Закупуването на нови самолети ще струва на правителството над 500 милиона лева, като с тези пари могат да се закупят 8 плюс един изтребители за учебни цели. Но ВВС се нуждае поне от една ескадрила между 16 и 24 изтребители", обясни военният министър.


*Още новини от Пловдив четете тук