Шествие и военен марш в Ямбол на 6 май

  • 03 май 2019, 09:03
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium %d0%af%d0%bc%d0%b1%d0%be%d0%bb 6

Ямбол ще отбележи 6 май с литийно шествие и военен марш. По повод светлия християнски празник Гергьовден, кметът на Ямбол Георги Славов и началникът на военния гарнизон подп. Милен Димитров канят всички жители и гости на града да участват в празника.

Отбелязването на Св. Георги Победоносец ще започне от 8:30 часа в храм „Св. вмчк. Георги Победоносец“ с отслужването на празничната Света литургия. По традиция от храма в 10 часа ще тръгне лития с иконата, в която е вградена частица от мощите на светеца по маршрут: ул. „Св. Георги“, „Ат. Кратунов“, „Индже войвода“, „Г. Дражев“, „Цар Ив. Александър“, пл. „Освобождение“, ул. „Г. Раковски“, площадно пространство пред община Ямбол.

С  тържествен ритуал по издигане на националния флаг, отслужване на молебен и марш на представителни блокове от военните формирования на ямболския гарнизон в 10:30 часа пред сградата на общината ще бъде отбелязан Денят на храбростта и Българската армия.

В рамките на честването от 11.30 часа в Музея на бойната слава ще бъде представена презентация, посветена на участието на 29-ти пехотен Ямболски полк в Първа световна война 1915-1918г., с лектор инж. Теодор Масов.

Традиционно, 6 май е ден на отворени врати в ямболския военен музей, като от 10.00 до 16.00 часа всеки може да разгледа експозициите при вход свободен.