Шествие, концерт и светлинно шоу в Търново за 24 май

  • 19 май 2017, 09:00
  • Default profile Автор Павел Стаменов
Medium 6  25

Велико Търново ще посрещне Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост 24 май с голямо общоградско шествие. Над 800 ученици, малчугани от детските градини, студенти и професори от Великотърновския университет ще се включат в инициативата на Общината.

Шествието ще стартира в 10,30 ч. на 24 май от площад „Велчова завера” и ще продължи до центъра на Старата столица. Младите великотърновци ще носят потрети на светите братя Кирил и Методий, на техните ученици и последователи, на бележити дейци на науката, образованието, културата и изкуствата от старопрестолния град и България.

По същото време кметът Даниел Панов по традиция ще се срещне с културни и образователни деятели, общественици и изявени великотърновци. След пристигането на шествието градоначалникът ще произнесе празнично слово и ще награди носителя на общинската награда за завършен гимназиален етап на обучение „24 май“.

През тази година отличието ще бъде връчено на Васил Иванов – изявен зрелостник от Природоматематическа гимназия „Васил Друмев”. Кандидатурата му бе гласувана от специално назначена комисия, председателствана от заместник-кмета Ганчо Карабаджаков. Кратката церемония ще се състои на сцената пред Община Велико Търново. На същото място ще бъдат представени тазгодишните носители на общинската награда „Култура”. В категорията за ярки постижения приза ще получи проф. Сава Василев, а в раздела за творчески изяви – актьорът Иван Митев.

Програмата ще продължи с празничен благослов и концерт. В 21,00 ч. на площад „Цар Асен I” ще бъде излъчен аудиовизуалният спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина”.

Във връзка със събитията, временно ще бъде променена организацията на движението – от 9,30 ч. на 24 май до 12,00 ч. ще бъдат затворени площад „Велчова завера”, улиците „Стефан Стамболов” и „Независимост”. Забраната за движение по улица „Васил Левски” ще важи от 9,30 ч. до 14,00 ч. Затворен ще бъде и площад „Цар Асен I” – за времето от 20,45 до 21,30 ч.