Шествие с два лъча в памет на Гоце Делчев в Благоевград

  • 04 май 2017, 08:20
  • Default profile Автор Владимир Симеонов
Medium goce delchev

goce_delchev

Днес благоевградската общественост ще почете паметта на Гоце Делчев с шествие по централните улици на града до площад „Македония“. На 4 май се навършват 114 години от гибелта на българския революционер.

Първият лъч от шествието ще тръгне под съпровода на Биг Бенд-Благоевград от сградата на кметството в 18.15 часа. В него ще се включат ученици от Професионална гимназия по туризъм и лека промишленост „Гоце Делчев“.

Вторият лъч ще тръгне в същия час от паметника на Тодор Александров, предвождан от Детски духов оркестър.

Участие в шествието ще вземат общественици, представители на ВМРО, Младежки Македонски научен институт, клуб „Традиция“ и възпитаници на Център за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград.

От 18.30 часа ще бъдат положени венци и цветя пред паметника на Гоце Делчев, който се извисява на площад „Македония“ в областния център на Пиринско.

От 13.30 часа в зала 201 на V корпус към ЮЗУ „Неофит Рилски“- Благоевград ще бъде прожектиран филм „Още ли бродиш, Делчев войвода“, който проследява съдбата на тленните останки на Гоце Делчев след неговата смърт в с. Баница и съдържа уникални кадри. Георги (Гоце) Николов е един от най-значимите български революционери, водач и идеолог на българските Македоно-одрински революционни комитети.