Шишмановата баня впечатли дипломат от Норвегия

  • 11 юни 2017, 15:45
  • Default profile Автор Павел Стаменов
Medium wp 20170611 10 28 53 pro

Посланичката на Норвегия за Румъния, България и Молдова се прехласна пред Шишмановата баня във Велико Търново. Нейно превъзходителство Тоув Брувик Вестберг посети старопрестолния град, за да разгледа резултатите от консервацията на паметника на културата, станала възможна след реализацията на проект на Община Велико Търново, финансиран по механизмите на Европейското икономическо пространство.

В ролята на екскурзовод влезе директорът на общинската дирекция „Култура, туризъм и международни дейности” Нелина Църова. Норвежката посланичка остана силно впечатлена, че още през XIV век е имало публични бани, строени за обществеността.

Според историци и археолози, Шишмановата баня е сред най-добре запазените паметници от времето на Второто българско царство. Смята се, че строителството й е започнато още по времето на цар Иван Александър, въпреки, че е отнасяна към периода на последния търновски цар Иван Шишман.

Възстановяването на паметника е поредният изпълнен ангажимент на кмета на Велико Търново Даниел Панов.

Средновековната публична къпалня се намира в старинния великотърновски квартал „Асенов”. Реставрацията започна с укрепване на западните зидове. Надградени са останалите стени, възстановени са същинският под, както и пилоните от хипокаустната система до действителната им височина. Монтирана е и пасарелка за разглеждането им. Всички строителни дейности са извършени по модела на запазените останки и на базата на археологическите проучвания. Построена е каменна ограда между паметника на културата и улицата, монтирана е и стабилна покривна конструкция, гарантираща защита на оригинала.

Проектът на Община Велико Търново за консервация, реставрация и експониране на недвижимата културна ценност е на стойност 725 000 лева. Съгласно изискванията, трудова заетост бе осигурена трайно безработни лица с непрекъснати регистрации в Бюрото по труда.

Снимки: Община В. Търново