Школо оцеля след енти рунд в парламента

  • 30 май 2020, 12:32
  • Default profile Автор Петя Валентинова
Medium home bxl2v la5rlt j

Основното училище в мездренското село Моравица продължава да съществува след пореден опит за закриването му в общинския съвет. Местният парламент реши да запази селското школо въпреки искането на регионалното управление на образованието във Враца то да бъде закрито от 1 септември. 

На майското редовно заседание сенаторите възложиха на кмета на община Мездра Иван Аспарухов, съвместно с кмета на Моравица Росен Ценов и директора на училището, да предприемат мерки по заздравяване на учебното заведение и увеличаване броя на учениците.

Припомняме, че това е поредният неуспешен опит за закриване на училището заради малък брой на учениците. В началото на мандата си настоящият общински съвет гласува предоставянето на допълнителни 40 552 лв. от бюджета на Община Мездра, като утвърди и изключения от минималния брой на учениците в самостоятелни и слети паралелки за учебната 2019/2020 г., както следва: три слети (в I-III, II-IV и VI-VII клас) и една маломерна паралелки (в V клас).

Същевременно съветът възложи на кмета на общината, съвместно с кмета на с. Зверино, да проучат възможностите за разширяване на гробищния парк в селото и да информират за това съветниците на следващото заседание.