Шумен изненада отличниците

  • 24 май 2017, 19:26
  • Default profile Автор Даниела Стоянова
Medium otli4nici

Деца, ученици, учители, родители, културни дейци се включиха днес в шествието по главната улица на Шумен по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост 24 май.

Преди многоцветното шествие да потегли на пл. „Кристал“ кметът Любомир Христов награди отличниците на Випуск 2017.

13 са първенците на Випуск 2017 г. от община Шумен. Това са: Георги Атанасов Атанасов, Стефани Иванова Стефанова, Рукие-Айше Мустафа Егели, Ереджеб Айханов Хасанов, Елиз Халим Басри, Мерай Росенова Милкова, Николай Анатолиев Николов, Даниела Теодосиева Йорданова, Фетие Адил Рагуб, Едиз Енверов Хасанов, Мирослава Георгиева Драмбозова, Севдалина Божидарова Димитрова, Неждет Ридван Исмаилов.

Всички те получиха грамоти и ленти с цветовете на знамето на Шумен на тържествена церемония, състояла се на открита сцена на площад „Кристал“ Всеки един от отличниците бе съпроводен от първолак до мястото на награждаването.

„Скъпи момчета и момичета, днес е много скъп ден за вас. Виждам колко много се радвате от постигнатите резултати. Може би след два или три месеца вие ще заминете далеч от Шумен, за да продължите вашето образование, но вярвам, че всеки един от вас ще запази дълбоко в себе си днешния ден. Вярвайте в себе си, борете се с трудностите. Вярвам, че не е далеко мига, в който някой от вас ще бъде на моето място и ще награждава тези деца, които ви съпроводиха на сцената“, обърна се към зрелостниците кметът на града Любомир Христов.

Той честити празника на всички присъстващи и поздрави родителите и учителите за постигнатите успехи на техните деца.

Благодарност за приветствието на Любомир Христов от името на всички отличници изказа Стефани Стефанова от СУ „Панайот Волов“, като се обърна с думи на признателност към своите учители:

„На този светъл български празник ние почитаме и прославяме нашите учители. За това от името на всички ни искам да ви благодаря за знанията и уменията, които ни дарихте; за усилието и търпението, които проявихте към нас и за обичта и подкрепата, с която ни обгрижвахте“.

След тази церемония тръгна и празничното шествие, чията последна спирка бе сградата на община Шумен. Там пред хилядите събрали се да отбележат 24 май се състоя концерт с участието на вокално трио „Съзвездие“ и танцьорите от формация „Луди млади“ към СУ „Сава Доброплодни“.

По-късно последва още една тържествена церемония. Тя бе за връчването на Наградите на Шумен в системата на образованието и науката и се състоя в ДКТ „Васил Друмев“.

Отличията връчиха кметът Любомир Христов и председателят на Общинския съвет проф. Борислав Беджев.

В категорията „Ученик на годината“ в хуманитарната и природо-математическата област –Иван Ганев 11 В клас на ППМГ „Нанчо Попович“. Наградата „Ученик на годината“ в областта на изкуствата и спорта отиде при Деница Димитрова от 12 Г клас също възпитаник на ППМГ „Нанчо Попович“. Константин Динев от Факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ на Националния военен университет получи отличието в категорията „Студент в областта на природните, математическите и техническите науки“.

Старши учител Румяна Николова-Митева от СУ „Сава Доброплодни“ получи наградата „Учител на годината“ в начална степен на обучение. „Учител на годината“ в сферата на хуманитарните науки стана Борис Иванов от СУ „Сава Доброплодни“. С наградата за принос в сферата на хуманитарните и педагогическите науки бе отличена проф. д-р Надка Николова преподавател в ШУ „Епископ Константин Преславски“. Руската театрална палитра „Радуга“ при СУ „Сава Доброплодни“ получи наградата в категорията „Ученическа формация“.

В категорията „Педагогически колектив в системата на предучилищното възпитание“ наградата получи ДГ № 19 „Конче вихрогонче“. Наградата „Педагогически колектив в системата на училищното и извънучилищното образование“ отиде при СУ „Сава Доброплодни“. Астрономическият екип на ШУ „Епископ Константин Преславски“ получи отличието в категорията „Академичен и научноизследователски колектив в системата на висшето образование“.