Шумен посреща първо рали за годината

  • 24 юни 2020, 18:34
  • Default profile Автор Даниела Стоянова
Medium p2400308

Шумен ще приеме и тази година първия кръг в една от класическите дисциплини в автомобилния спорт – планинско изкачване. Състезанието трябваше да се проведе през април, но заради въведеното извънредно положение бе отложено. Сега новите му дати са 27 и 28 юни, а трасето на „Планинско Шумен 2020“ е добре познатото на феновете – с дължина от 3350 м, старт на входа на парк „Кьошкове“ и финал след вила „Пазачница“ в посока паметник „Създатели на българската държава“.

„Шумен има 50-годишна традиция в автомобилния спорт и ние трябва да я продължим, традиции, градени с години, трябва да се продължат. Затова ще се проведе и „Планинско Шумен“, каза членът на организационният комитет и доайен на автомобилният спорт в Шумен Савко Панайотов.

До момента са постъпили около 50 заявки за участие в автомобилното състезание „Планинско Шумен“. Това оповести на пресконференция днес директорът на състезанието Валери Балабанов.

„Срокът за подаване на заявки все още не е изтекъл. Към момента 50 са подали документи за участие. Предстои списъкът да бъде изпратен до Автомобилна федерация на България – АФБ, която ще провери дали състезателите имат необходимия лиценз за участие. След това списъкът със заявените автомобилисти ще бъде публикуван на страницата на Планинско Шумен“, обясни процедурата Валери Балабанов. Той благодари на общината и спонсорите за оказаното съдействие за провеждане на надпреварата.

От името на община Шумен, като съорганизатор на скоростното изкачване, заместник-кметът Найден Косев обясни, че общината е изпълнила своите ангажименти по подготовката на трасето.

„Дупките, където ги имаше по трасето, са запълнени, тревните площи по отсечките са окосени и ще са обеззаразени. Трасето е измито. Създадена е организация за безопасността на хората, които ще присъстват на надпреварата“, каза Найден Косев. Той призова всички да бъдат разумни и да спазват, въведените мерки за безопасност, както по отношение на автомобилното състезание, така и тези, свързани с Covid 19. Надпреварата е обезпечена по отношение на служители на полиция, пътна помощ, пожарна, спешна помощ, комисари, съдии, които ще се грижат за безопасността са състезатели и публика.

„Планинско Шумен“ стартира в събота с тренировки в три манша. Началото е от 13,30 часа. В неделя е същинската надпревара, също в три манша, като стартът ще бъде даден в 10,00 часа.

5 лева е цената на билета за двата дни на „Планинско Шумен“, като за феновете са организирани дрифт демонстрации. За тези, които искат да сменят гледната си точка към състезанието, ще има осигурен автобус, който в паузите между маншовете ще превозва желаещите от старта до финала.

 

снимка: архив