Шумен ще приема боклука на Търговище

  • 30 май 2018, 15:04
  • Default profile Автор Даниела Стоянова
Medium %d1%88%d1%83%d0%bc%d0%b5%d0%bd %d0%b1%d0%be%d0%ba%d0%bb%d1%83%d0%ba

Депото за отпадъци в шуменския квартал „Дивддово“ ще започне да приема боклука на Търговище. Причината е, че сметището в Търговище е с изчерпан капацитет.

Днес общините от шуменското Регионално сдружение за управление на отпадъците се съгласиха единодушно да помогнат на Търговище.

На заседанието бе дошъл и кмета на общината д-р Дарин Димитров. "Нашето депо е пред запълване. В момента имаме пусната обществена поръчка за изграждане на нова клетка в него за 6,5 млн. лв., но тя е временно спряна заради обжалване. Надявам се, че до година - година и половина ще успеем да я завършим новата клетка. Поемам ангажимента тогава, при желание от ваша страна, да вземем същото количество ваш отпадък", каза кметът на Търговище. Той обясни, че общината му депонира годишно около 10 хил. тона сепариран боклук.

"Към момента нашето депо в Дивдядово" е със свободен обем от 429 хил. тона, който по наши сметки ще е достатъчен за следващите 13,5 години", разясни Живка Атанасова, главен експерт "Екология" в община Шумен.

Гласувано бе решение Търговище да може да депонира в Шумен не повече от 15 хил. тона годишно.

"Искам да ви благодаря от името на гражданите на община Търговище за помощта. Това е едно голямо спокойствие за нас", каза след решението д-р Дарин Димитров.