Шумен щурмува елитния футбол след 2 години

  • 13 февруари 2020, 17:04
  • Default profile Автор Даниела Стоянова
Medium p2560394

До две-три години ще се стремим да направим обигран отбор и след това да влезем в професионалния футбол. Това обяви на пресконференция днес председателят на Управителния съвет на ФК „Шумен 2007“ Ивайло Тошев. На брифинга присъстваха и трима от членовете на УС: Сашо Димов, който е и старши треньор на мъжкия отбор, Иван Станчев, Пламен Петков.

Краткосрочната цел пред мъжкия отбор на ФК „Шумен 2007“ е класиране в първата шестица на Трета лига на североизток този сезон. „Момчетата играят, за да побеждават. Не е важно тази година дали ще завършат осми или пети. Но първенството е направено, така че, ако влезем в първата шестица, ще изиграем повече мачове с по-стойностни отбори. Това ще е полезно за обиграването на тима“, каза Ивайло Тошев.

„Създадохме добра организация за работа в клуба. Спечелихме доверието на бизнеса, имаме подкрепата на ръководството на общината. Затова и избрахме мотото „Обединени за футбола“ за тази пресконференция. То ясно и категорично показва нашето желание – заедно, всички в Шумен да променим състоянието, в което се намира футбола в града ни и да го върнем на мястото, където заслужава да е – професионалния футбол“, каза Ивайло Тошев.

Според него е възстановена комуникацията между трите основни фактора, които помагат за развитието на футбола в един град – клуб, бизнес и община. „Проведените разговори и срещи от година насам дадоха резултат и бизнеса ни протегна ръка. 13 фирми ни помагат да осигурим бюджета за участието на клуба в първенствата. За година бюджетът на клуба, включващ всички разходи е между 180-200 хил.лв. Работим с фирмите прозрачно. Средствата се превеждат по банкова сметка, разполагаме с всички документи за разходите, които правим“, допълни Тошев.

Според него проекта на клуба за развитието на футбола среща разбирането на ръководството на общината. „От общината очакваме, като стопанин на спортните бази, да ги поддържа в отлично състояние, за да може там да се водят пълноценни тренировки, да се играят мачове. Говоря за всички спортове, не само за футбола. Надяваме се проекта за ремонт на Градския стадион да се реализира и с новия стадион да имаме и отбор поне във Втора лига“, каза още Ивайло Тошев.

Старши треньорът Сашо Димов обясни, че на този етап отборът, който играе в Трета лига е съставен само от шуменски играчи. „Момчетата имат потенциал и го показаха още в първите мачове, които изиграхме в Трета лига, въпреки че влязохме там в последния момент. Покрай младите футболисти, привлякохме и по-опитни играчи, също от Шумен. Моето желание е да имаме отбор в професионалния футбол и се надявам да го осъществим в кратки срокове“, каза Сашо Димов.

Отборът вече е започнал подготовка за пролетния дал на шампионата. Уговорени са три контроли, изиграна е една в Суворово. „За съжаление сме ограничени по отношение на терените, където можем да тренираме и да играем. Надяваме се другата седмица стадионът вече да е отворен и да тренираме там“, каза Сашо Димов. Заради липсата на терени в Шумен контролните мачове „Шумен 2007“ ще изиграе като гост. На 15 февруари шуменци гостуват на „Светкавица“ в Търговище, на 23 февруари играят като гост на Белослав, на 1 март имат уговорка за спаринг с „Енев“ в Дибич.

Първенството в Трета лига на североизток се подновява на 22 февруари. В него няма да се включи отборът на „Хитрино“, с който „Шумен 2007“ играе в първия кръг. Във втория кръг шуменци трябва да срещнат „Калиакра“ Каварна, които също се отказаха от участие. Тава първият мач на шуменци по програма е на 7 март, когато приемат „Светкавица“ Търговище.