Шумен вдига блок за бедни с 3 млн. лв. в обновен квартал

  • 16 юни 2020, 16:01
  • Default profile Автор Даниела Стоянова
Medium  mg 9279

Първа копка за изграждане на блок със социални жилища бе направена днес в Шумен. Сградата ще бъде построена на общински терен на улица „Одрин” в квартал „Тракия“. Апартаментите, които ще са общо 51, ще се построят по проект по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020. Общата му стойност 2 910 238 лв., като от тях 2,867 млн. лв. е национално финансиране, а 42 738 лева - съфинансиране от Община Шумен. Строително-монтажните дейности ще струват 2,5 млн. лв., останалите средства ще са за довършителни работи и обзавеждане.

Сградата се състои от две секции. Във всяка от тях ще има по 5 жилищни етажа и полувкопан сутерен. На етаж ще има по 5 апартамента. Ще се изгради и паркинг за 40 автомобила, както и детска площадка, а районът около блока ще се облагороди.

Срокът за изпълнение на проекта е 24 месеца. Максималният срок за живеене в новите социални жилища е ограничен на 3 години. Друго важно за тях е, че няма да се плаща наем. Настаняването в социалните жилища ще става по специална Наредба, различна от Наредбата за настаняване в общински жилища. Потребителите ще бъдат обхванати в три целеви групи: бездомни хора и/или такива, живеещи в много лоши битови условия, родители с деца, вкл. непълнолетни родители, многодетни семейства, деца с влошено здраве и увреждания, хора в риск от бедност и социално изключване.

„Изключително удоволствие е, че пак сме заедно и пак в Тракийския квартал, и то за хубави неща. Знаете, че по „Региони в растеж“ в Тракийския квартал бяха изградени повече от 24 000 кв. метра тротоари, бордюри, бе монтирано ново осветление, има и други нови придобивки. Ще променим визията на тази част от квартала“, каза днес при откриването на обекта кметът Любомир Христов.

Снимки: Община Шумен