Шуменци и еколози спасиха защитени видове птици

  • 06 юли 2019, 11:01
  • Default profile Автор Даниела Стоянова
Medium %d0%91%d1%8f%d0%bb %d1%89%d1%8a%d1%80%d0%ba%d0%b5%d0%bb

За три поредни дни експертите на РИОСВ – Шумен помогнаха да бъдат спасени три птици, които са от защитени видове - Алпийски бързолет, Домашна кукумявка и Бял щъркел, съобщиха от пресцентъра на екоинспекцията.

Алпийски бързолет беше намерен от жител на Шумен в близост до парк „Студентски“ в града. Птичката, която е млад екземпляр, е била физически слаба и затова не е успяла да излети. Експертите не са забелязали наранявания.

Домашната кукумявка е предадена от жител на град Велики Преслав в общинската администрация в града, откъдето са я транспортирали до РИОСВ – Шумен. Младата птица е била без наранявания, но също физически слаба и не е могла да полети.

Белият щъркел е намерен в село Иваново, община Върбица, в стопанския двор на частен имот на жител от селото. Пернатото е възрастен екземпляр с нараняване на главата над дясното око.

Птиците са за защитени видове, включени в Приложение № 3 на Закона за биологичното разнообразие. Изпратени са в Центъра за диви животни „Зелени балкани“ в Стара Загора за отглеждане и лечение, а след това ще бъдат пуснати в естествена среда.