Шуменска фирма ще произвежда части за германски автомобили

  • 18 юни 2020, 06:51
  • Default profile Автор Даниела Стоянова
Medium %d0%90%d0%bb%d0%ba%d0%be%d0%bc%d0%b5%d1%82

Шуменска фирма ще произвежда части за германски автомобилен концерн. 10-годишен договор са сключили „Алкомет“ АД с водеща автомобилостроителна немска компания. Това обяви председателят на Надзорния съвет на дружеството Фикрет Индже. Този договор ще даде възможност в шуменското дружество да произвежда детайли за ходовата част на автомобила и за акумулатори на електромобили.

"Това е изключително важен момент за "Алкомет". С това ново партньорство минаваме в по-висша лига", каза още Фикрет Индже. Той обясни, че съгласно договора, няма право да споменава името на автомобилостроителната компания. Разкри обаче, че "Алкомет" ще произвежда голям набор от части за нея. Те ще се влагат в кутиите на батериите, в системите за сигурност и в самото купе.

В момента все още продължават строителните дейности по сградите, в които ще се осъществява новото производство, но голяма част от машините вече са закупени. „Предвиждаме да разкрием около 50 нови работни места за квалифициран персонал, който ще работи на специализирани машини под компютърен контрол", допълни Фикрет Индже.

Пандемията от Covid-19 е забавила пускането в експлоатация на най-новия стан, производство на германската компания СМС, но с облекчаването на мерките това вече става възможно и до месец машината ще заработи.

Въпреки коронавируса и намаленото търсене на някои от продуктите от алуминий, компанията не е съкратила или пуснала в неплатен отпуск нито един от своите 1100 служители. "Не сме искали и помощи по мярката 60/40, тъй като смятаме, че държавата е по-добре да подпомогне по-нуждаещите се малки и средни фирми", каза Фикрет Индже.

Снимка: Архив