Шуменската болница най-натоварена с пациенти с COVID-19

  • 04 ноември 2020, 14:15
  • Default profile Автор Даниела Стоянова
Medium mbal

Най-голям брой пациенти с COVID-19 в страната лежат в МБАЛ – Шумен. Това става ясно от справка на Националната здравно-осигурителна каса към 1 ноември т. г. Според нея пациентите с доказан коронавирус са 113.

Цифрата вече е неактуална, тъй като през следващите дни броят нарасна още, но моментната снимка, направена от НЗОК показва, че болницата в Шумен е най-натоварената в страната.

За сравнение втора по натовареност в списъка на НОК е „Пирогов“ с 97 пациенти с COVID-19. Трета е УМБАЛ Баргас с 93.

Още в ранните следобедни часове обаче броят на пациентите с доказан коронавирус и тези, които са със симптоми и показания за хоспитализиране в Шуменско наближи 200.

Хоспитализираните в МБАЛ – Шумен пациенти в COVID-19 сектора към 9 часа сутринта в сряда са 193, съобщи д-р Йорданка Маринова ръководител направление „Медицински дейности” в лечебното заведение. От тях 156 са с положителен тест за коронавирус, 37 са с клинична картина за COVID-19, но се очакват да излязат PCR тестовете им. Във вторник са били приети 24 пациенти с вече доказан коронавирус или със симптоми за него.

„Според статистиката, която правих за 2 ноември в МБАЛ – Шумен, 58% от лежащите в болницата пациенти са приети за лечение на COVID-19. Болницата не е прекратявала приемането на болни с други диагнози въпреки всички трудности, които среща.” , каза още д-р Йорданка Маринова.