Шуменски общини искат пари за "съживяване" на паметници

  • 24 юни 2020, 12:36
  • Default profile Автор Даниела Стоянова
Medium img 0496

Пет общини от Шуменска област ще кандидатстват пред Министерството на отбраната да им отпусне 43 000 лв. за ремонт и възстановяване на военни паметници. Исканията бяха оповестени на заседание на Областна комисия „Военни паметници“, където са бяха представени количествено-стойностни сметки за планираните дейности.

Община Шумен иска да й бъдат отпуснати общо 7 221 лв., необходими за ремонтни дейности на паметници и паметни плочи в Шумен и квартал "Дивдядово", както и в селата Салманово и Царев брод.

Община Никола Козлево кандидатства за близо 1 000 лв. за изработване на паметна плоча на загиналите в село Църквица.

Искането на община Велики Преслав е за 4 995 лв., които ще са за възстановителни дейности по два паметника в село Златар, както и за монтиране на осветление на военните паметници в град Велики Преслав и селата Кочово, Имренчево, Осмар, Драгоево.

Община Нови пазар иска финансиране в размер на 10 840 лв. за ремонтни и възстановителни дейности на паметници в Нови пазар и село Преселка.

Искането на община Каспичан е за 19 400 лв. за ремонт на паметниците в Плиска и село Марково.

Областната комисия подкрепи всички предложения на общините и исканията за финансиране ще бъдат изпратени за одобрение до Министерството на отбраната.

Членовете на комисията одобриха предложението на община Нови пазар за преместване на паметника на загиналите от Шеста видинска дружина от старите гробища в новото гробище на град Нови пазар. Подкрепено беше и предложението на община Хитрино за вписване в Областния регистър и картотеката на военните паметници на територията на област Шумен на паметна плоча на загиналите във войните, открита в Хитрино през 2012 г.