Система за 22,3 млн. управлява отпадъци

  • 29 септември 2016, 12:10
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 14435397 1869259096635485 1906758507704320040 o

[gallery type="slideshow" ids="82051,82052,82053,82054,82055,82106,82107"]

В Луковит стартира работа модерна система за управление на отпадъците на стойност 22,3 млн. лв.

"Новата Регионална система за управление на отпадъците в регион Луковит променя изцяло екологична обстановка в района. Това са 22,3 млн. лв. дългосрочна инвестиция в екология и здравето на 86 670 жители от пет общини в региона", подчерта премиерът Бойко Борисов, който присъства на откриването й.

Бяха обсъдени и още 1,5 млн. лв., с които да се рекултивира старото сметище, което създаваше рискове за околната среда, заради честите и продължителни пожари през лятото и изтичането на замърсени води към река Златна Панега, посочва министър-председателят.

Новото съоръжение отговаря на всички екологични изисквания за опазване на почвите, водите и въздуха. Пречистената вода се събира в басейн и заедно с дъждовните води се използват за поливане на тревните площи и захранват инсталация за измиване на гумите на камионите.

Подобни центрове има в Европа, където хората носят сами рециклируемите и едрогабаритните отпадъци от домакинствата. У нас тези практики навлизат постепенно. Една от идеите за стимулиране на гражданите е да получават безплатно от готовия компост срещу донесените отпадъци.

По-късно Бойко Борисов присъства на откриването на обновен по програмата за енергийна ефективност блок в Луковит. Това е първият официално завършен блок в Северозападна България. За по-малко от година Община Луковит ще санира и трите си допустими сгради.

1

"С програмата за саниране на жилища, която е на 100% безплатна за гражданите, провеждаме най-социалната политика, защото парите отиват при хората, битовите им разходи падат наполовина, вдига се цената на апартаментите", подчерта министър-председателят.

„Искам да благодаря на всички хора, които живеят в блока, защото никой не ги е питал от коя партия са и това е една абсолютна социална политика, която водим – 100% безплатно. Как си представяте сега тези, които са ви лъгали – „Излизайте от блока, ще го продам”... Лъжите им звучаха абсурдно, но мнозина им повярваха. За последен път”, каза премиерът.

Той допълни, че до края на годината около 1 млрд. лева ще бъдат вложени в програмата. „Тези пари са събрани от контрабандистите и от това, което се крадеше”, обясни Борисов. По думите му, в момента се работи по 900 жилищни сгради, още 4500 чакат включване в програмата. „Средно на година сме заделили по 1 млрд. лв. Докато ние управляваме, тези пари ще ги осигуряваме… Нито някой ще ви взима жилищата, нито ще ви вдигат данъците. Правим го не за да тормозим хората, а градовете да изглеждат по друг начин”, категоричен беше министър-председателят.

Той изтъкна, че санирането на блока струва по-малко от лихвите за два дни, които се плащат по проекта „Белене”. „Ако не бяха Корнелия Нинова и Първанов, всеки два дни можехме да даваме по един блок на българите. С КТБ замина една готова магистрала „Хемус”. Всяко управление е донесло тотална щета на тази държава. Не говоря политически, това са фактите. 1,3 млн. лв. трябва да платим сега за това, което Първанов и БСП 2006 г. са приели за Белене без да подпишат договор”, посочи Борисов.

„Като дойдем ние, само плащаме: 2,5 млрд. лв. сме платили за двете централи и за реакторите. И без да усети никой – всички щети по КТБ, 3,7 млн. лв. И това е само от борбата с контрабандата, с парите, които събрахме“, коментира пред медиите премиерът.

По думите му, "хората не ги интересува дали Бокова или Георгиева ще бъдат издигнати за генерален секретар на ООН", а как ще живеят.