Скаутската гребна регата по Дунав завърши успешно

  • 23 юли 2019, 09:32
  • Default profile Автор Галина Стоянова
Medium 2

Повече от 20 младежи на възраст между 15 и 19 г. от Русе  се включиха в гребен поход по р. Дунав. Регатата бе първа част от проект "Личностно развитие и насърчаване на лидерските умения посредством скаутския метод" (SCOUT), който се реализира по програма „Знание и растеж“, осъществявана от Фондация "Русе - град на свободния дух", с подкрепата на  Фондация "Еконт".

След кратък инструктаж по безопасност, скаутите и техните приятели тръгнаха от село Пиргово, а целта бе на три етапа да достигнат с. Ряхово. Първият етап от регата завърши вечерта в местността на хижа Приста, където младежите устроиха своят лагер. Участниците бяха разделени на три самостоятелни групи(патрули) като всяка от тях да избра своят „капитан”, който направляваше движението им по реката. Всяка една от групите приготви своята вечеря и след весела вечер край скаутския огън, уморените младежи се отправиха към палатките. За някои от участниците това бе първа вечер под звездното небе и вълнението им бе осезаемо.

Вторият ден започна най-опасната част от гребната регата – участниците трябваше да преминат през град Русе и да се съобразяват с другите участници в корабоплаването. За щастие, с помощта на инструктурите, „капитаните” на смелите екипажи умело се справиха и направляваха лодките през опасните участъци. С дружни усилия младежите стигнаха до землището на с. Сандрово, където устроиха своя лагер. Бързо се разпределиха задачите, които трябваше да бъдат изпълнени – някои се заеха с доброволческа дейност, други трябваше да приготвят вечерята на трите патрула, трети разпънаха всички палатки, а четвърти се захванаха да направят полевата баня и да съберат дърва за лагерния огън. Вечерта леко преваля, но за щастие силна буря се размина. Все пак се наложи скаутите да покажат своите умения и бързо да укрепят палатките в лагера, в случай на буря. 

Третият ден, макар и най-лек, също подложи участниците на сериозно изпитание – под парещото слънце те трябваше да изминат последните километри от своето речно приключение до землището на с. Ряхово. Сериозно уморени, но и много щастливи от постигнатото, трите патрула пристигнаха в ранния следобяд до финалната точка.

Осемнайсет годишният Калоян сподели кое е било най-трудното по време на самата регата: „Първият ден и трите патрула трябваше да постигнем синхрон в гребането и да „усетим” лодките, но за няколко часа се справихме. Вторият ден обаче беше наистина тежък – трябваше да изминем повече от 20 километра по реката, което изискваше много физически усилия, а силното слънце ни уморяваше още повече. В крайна сметка съм доволен, че успяхме – намерихме нови приятели и за много кратко време успяхме да се сработим.”

В петък(26.07) скаутите и техните приятели се отправят на следващото си приключение - обучение по алпийски техники. Сертифицирани инструктори от СТПД „Академик” ще проведат подготовката на децата и младежите в областта на алпинизма, спелеологията, спасителното дело и първата долекарска помощ. Това е вторият модул по проекта "Личностно развитие и насърчаване на лидерските умения посредством скаутския метод" (SCOUT), който се реализира по програма „Знание и растеж“. Този модул ще спомогне и за развиването на редица умения у децата и младежите – изграждане на доверие в хората от екипа, способност за работа и вземане на решения при стресови ситуации и ще позволи на децата да преодолеят своите страхове, като се изправят срещу тях.

В началото на септември младежите ще имат и обучение по комуникационни умения и ще подготвят презентации на Целите за устойчиво развитие на ООН.