Ски алпинист от Банско развя знамето на града в Гранд Сасо

  • 05 август 2019, 19:29
  • Default profile Автор Владимир Симеонов
Medium %d0%91%d0%b0%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%be 4

От 2 до 4 август се проведе Световното първенство за младежи по skyrunning в Италия. Банскалията Никола Калистрин се представи блестящо, с време 39.45 минути той се нареди на престижното седмо място от общо 50 участници. Банскалията бе един от тримата български състезатели в дисциплината „Вертикален километър”, наред с Радостина Балова от Златица и Ахмед Ахмед от Цар Калоян, като Калистрин е с най-добър резултат. Състезанието се проведе в района на курортното село Фонте Черето, в подножието на планината Гранд Сасо. 

Никола Калистрин с гордост развя флага на Банско, подарен му лично от кмета на общината Георги Икономов, дни преди заминаването за Италия.

В телефонен разговор след финала Ники сподели впечатленията си: „Трасето беше много хубаво, дълго 3.5 км. със 1000 м. денивелация. Пътеката позволяваше висока скорост на движение,  доста по-лесна от тази към Кутело и Вихрен. Времето в началото беше слънчево и много горещо, но към края, когато стартирахме с Ахмед, рязко се промени. Валя дъжд и излезе вятър, но това разхлади обстановката и даде възможност за по-добро бягане”.

Във втората дисциплина – „SkyRace”, 22 км. с 2200 метра денивелация, при отлични метеорологични условия взеха участие само Радостина Балова, която се класира девета, и Ахмед Ахмед с тридесет и четвърто място, а рекордът на трасето постави Испания с време 34.50 мин.