Скулптура вместо фар ще привлича туристи в Царево

  • 14 април 2014, 17:01
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 534c15d299231

Царево ще има нов фар, който ще бъде поставен на вълноломната стена. Той представлява статуя, отлята от бронз и висока 5,5 м. Теглото й е около 3 тона. Тя е адаптация на кариетидните женски фигури от тракийската гробница при с. Свещари от 3 век пр. Хр. Скуптурата е дарена от автора Павел Койчев, който има над 25 самостоятелни изложби в България и чужбина.


Първоначално замисълът е тя да бъде поставена на вътрешния фар. Фигурата е устойчива на външни условия, но ще бъде монтирана на мястото на съществуващ бетонен пиедестал. Според местните жители целта е скулптурата да се превърне в символ на гостоприемство и сигурност за идващите откъм морето в Царево.


Причината мястото й да бъде променено е недоволството на част от гражданите на града. „Радвам се, че тази сага със скулптурата най-после се разреши”, каза зам.-кмета на общината инж.Станислав Добрев. По думите му такова произведение няма никъде и то ще бъде атракция за посетителите на Царево.


На пристанището в града вече е започнало изграждането на 240 м. парапет по протежението на цялата вълноломна стена. Той се поставя двустранно от плътно желязо, което ще бъде грундирано и боядисано със специална боя за защита от корозия. След завършването на работата по поставянето на парапета, ще бъде монтирано и осветление.