След 35 бързи теста, кмет обяви: Ивайловград е чист от COVID-19

  • 14 април 2020, 17:46
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium %d0%94%d0%b8%d0%b0%d0%bd%d0%b0 %d0%9e%d0%b2%d1%87%d0%b0%d1%80%d0%be%d0%b2%d0%b01

Ивайловград е чист от COVID-19. Това обяви кметът Диана Овчарова след тестването днес на първата група от лица от рискови групи за коронавирус в Ивайловград. Направени бяха скрининг тестове, с европейски сертификат за качество EN ISO 13485:2020. Това са същите тестове, с които РЗИ изследва жителите на Банско. 150-те теста бяха купени още в началото на обявяването на извънредното положение в България.

35 са изследваните днес лица от рискови групи в Ивайловград, казват от общината.

“Щастлива съм да Ви споделя, че всички проби са отрицателни и съм длъжна да Ви разясня какво значи това – нито един от тестваните жители на общината няма антитела, т.е. IgG и IgM, което означава, че никой от изследваните не е бил в контакт с опасния вирус. На този етап, един месец след извънредното положение, смея да твърдя - община Ивайловград е чиста от коронавирус!”, каза Диана Овчарова, под чието нареждане бяха закупени и извършени скрининг-тестовете. Общината има общо 150 теста.

След Великден ще бъде извършен и втори скрининг на нови лица, отново от рисковите групи.

„И всичко това за спокойствието на ивайловградчани. Видно е, че мерките, които сме предприели в община Ивайловград дават резултат. Пак апелирам да спазваме препоръките на Националния оперативен щаб! Дано добрите новини продължат!”, допълни кметът в своето обръщение към гражданите на Ивайловград.