След 70 г. чакане планинско село ще е с нов водопровод и резервоар

  • 20 февруари 2020, 12:57
  • Default profile Автор Владимир Симеонов
Medium %d0%92%d0%be%d0%b4%d0%be%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b2%d0%be%d0%b4 %d0%93%d0%be%d0%bb%d0%b5%d1%88%d0%be%d0%b2%d0%be  1

Стотината жители на кресненското село Стара Кресна, което е високо в Пирин планина, доскоро не вярваха, че някога ще имат нов водопровод. Не за друго, а защото го чакат точно 70 години. Но в населеното място вече се доставят необходимите материали за цялостната реконструкция на водната мрежа. Всеки ден се носят маркучи, тръби, кранове. „И това се случи, а бяхме загубили надежда. Седем десетилетия чакане са това, нормално бе да не вярваме. Но връщане назад няма. В понеделник очакваме да пристигне техниката и да започнем да работим, стига времето да е с нас”, каза развълнуваният управник на Стара Кресна – Павел Паскалев. През зимата тук живеят 7-80 души, но през лятото в населеното място, край което скоро ще мине едното трасе на автомагистрала „Струма”, жителите са почти два пъти повече.

„Решаваме един голям проблем на тези хора. Ще им построим и съвсем нов резервоар, в който да се събира водата. Жителите на селото ще забравят за водния режим”, заяви кметът на община Кресна – Николай Георгиев.

Ремонтът на цялата водопроводна мрежа в планинското село става реалност благодарение на отпуснатите от Министерски съвет 1 621 786 лева. Те ще бъдат инвестирани в реконструкция на водопроводна мрежа и в строителството на резервоар в Стара Кресна.

Снимката е илюстративна