След "Ремотекс" други три фирми поискаха одържавяване

  • 22 декември 2013, 12:18
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 52a96145cb02f

След като в средата на декември стана ясно, че държавата иска да си върне управлението на ремонтното предприятие "Ремотекс" в Раднево, други три фирми също поискаха одържавяване. Ръководството на структуроопределящи предприятия в сферата на енергетиката в Старозагорски регион - "Металик" АД, "Енергоремонт" АД и "Чугунолеене"-Първомай АД, изпрати официално писмо до министъра на енергетиката Драгомир Стойнев.


В него се посочва, че "одържавяването на приватизираното през 2002 г. ремонтонто предприятие "Ремотекс-Раднево" ще доведе и до изкривяване на конкуренцията в сектор "Енергетика и минна промишленост" в региона". Ръководството на трите фирми смята, че ако държавата си върне контрола над "Ремотекс", това означава, че правителството помага на "едно закъсало предприятие и е в нарушение на действащото европейско законодателство".


Копие на писмото е изпратено до още двама министри - на труда и социалната политика Хасан Адемов, и на финансите Петър Чобанов. Текстът ще получат и председателите на парламентарните комисии по енергетика и по труда и социалната политика. Сезирани са били и президентът Росен Плевнелиев и представителството на Европейската комисия у нас.


"Ако смятате, че най-ефективно за оздравяването на закъсали предприятия е изкупуването и финансирането им от държавата, предлагаме ви най-сероизно да закупупите чрез БЕХ и акции от капитала на "Металик" АД и дъщерните му предприятия, които също са от ключово значение за нормалната работа на мините и ТЕЦ-овете в комплекса "Марица-изток", завършва писмото си шефът на Директорския съвет на на трите предприятия инж. Дечко Колев.


Проблемите в ремонтния завод "Ремотекс" придобиха популярност след като стана известно, че служителите не са получавали заплати от 10 месеца. Хората започнаха да провеждат регулярно протести с искане да получат парите си преди празниците. На посещение в Раднево бе и министър Стойнев, а в търсене на решение на проблема държавата отпусна помощи за служителите на "Ремотекс". Проведени бяха и преговори със собствениците за мажоритарния пакет акции на "Ремотекс".