След всеки шок икономиката се преструктурира

  • 08 юли 2020, 12:17
  • Mini %d0%b8%d0%b3%d0%bb%d0%b8%d0%ba%d0%b0 Автор Иглика Горанова
Medium %d0%bb%d1%8a%d1%87%d0%b5%d0%b7%d0%b0%d1%80 %d0%b1%d0%be%d0%b3%d0%b4%d0%b0%d0%bd%d0%be%d0%b2

Лъчезар Богданов е главен икономист в Института за пазарна икономика

Г-н Богданов, Бойко Борисов прогнозира тежка зима за икономиката. Какви ще бъдат измеренията на тази криза?

 

От чисто психологическа гледна точка политиците обичат да казват, че идва тежка зима. Зимата е наистина е неприятна, защото тогава трябва да се плащат по-високи сметки за парно, вали и настроението като цяло е тягостно. Отварям една скоба, за да припомня, че насред пандемията с коронавириуса заваля един късен сняг през март и много мои познати бяха в тягостно настроение, смятаха, че ще краят идва, но след като грейна слънцето започнаха да си правят планове. Това е психологическата страна на нещата – зимата да се свърже с криза и трудни моменти. Истината е, че през април и средата на май в Европа и у нас  видяхме само прекия ефект от ограничителните мерки – затваряне на големи търговски центрове, а в някои части от Европа хората бяха затворени по домовете си, имаше затворени заводи. Впоследствие голяма част от тези мерки отпаднаха. Но хората под въздействието на страха и паниката реагираха очаквано - отложиха покупки на техника, коли и пр. Това, което предстои да се случи и ще го видим през есента е действителното преструктуриране на икономиката, което става след всеки шок. След всеки шок като се разместят пластовете и се нанесе щета, има период на адаптация от страна на бизнеса и домакинствата. През този преходен период тази промяна се усеща болезнено.

В кои сектори ще е това преструктуриране?

Виждаме какво се случва в авиационната индустрия в Европа. Ние сме много интегрирани и ефектите, които усещаме тук са привнесени отвън. Примерно БМВ казват, че ще прекратят договорите с доставчици и услуги и ще съкратят 10 хил. работни места, Ербъс смятат да съкратят 15 хиляди работни места. По цялата верига това ще означава по-малко услуги, по-малко търсене, което частично ще удари и българските компании. Това са неща, които тепърва ще се случват, защото ние сме още в период на пауза, в който временно се спират производства. Очевидно е, че след това престоят преструктуриранията.

Да вземем туризма. Не веднъж съм казвал, че там ситуацията не е нормална. Паднаха забраните и България допуска хора от много страни на нашето Черноморие, но чехите, сърбите, поляците ги няма, а румънците са много малко. Този намалял поток от туристи ще даде негативен ефект върху бизнеса. Тази криза има и трети аспект, който е голямата неизвестна. Коронавирусът е болест, която създава истински проблем за хората, а оттам и за работния процес.

Имате предвид карантините, които ще се налагат?

Представете си в един завод да се разболеят 20% и тези работници да трябва да стоят вкъщи. Това не може да се компенсира с друга работна сила, защото няма откъде. Не мисля, че на работа ще могат да ходят тествани и болни хора за разлика от предишни години, когато болни от грип с температура и кашлица редовно ходеха на работа с мисълта, че не боледуват от кой знае какво и така заразяваха и други колеги, но работният процес не прекъсваше. Не мисля, че тази зима ще наблюдаваме подобна ситуация при заразените с коронавирус. Ще има затваряне на цели производства при повече болни хора. Това също е предпоставка за влошаване на икономическото състояние.