Следвайте маркировката, за да не тръгне лавина

  • 21 януари 2019, 15:45
  • Default profile Автор Мария Димитрова
Medium 50309646 739317356438113 4813250156478595072 n

Снежна маса се свлече от склоновете на Осоговска планина през почивните дни и образува лавина. За щастие няма пострадали или жертви. И въпреки че Осогово не е сред планините, в които често падат лавини и е опасно, и това е възможно да се случи. Каква е причината? Често срещани ли са лавините в тази област? Какви са условията за образуването им сега? Какво трябва да знаят туристите преди да отидат в планината? По тези въпроси с нас разговаря Антоний Божков - началник отряд на ПСС Кюстендил.

- Г-н Божков, каква е причината за лавината в Осогово този уикенд и къде точно се е образувало падането на снежна маса?

- В този случай свличането на снежна маса е предизвикано от хора с моторни шейни - търсачи на адреналин. Карали са в района и са навлезли в лавинното поле, след което се е отцепила голяма снежна маса, която е тръгнала по склона. От разказ на очевидец от първо лице това се е случило под връх "Шапка", над Лева река. Може да сме щастливи, че няма пострадали.

- Колко често срещани са лавините в тази планина?

- Има доста случаи на лавини през годините, както и загинали. През 56-та година лавина помита петима работници на геоложки проучвания в района на бившата мина "Осогово". Един месец спасители им търсят телата. По думите на очевидци, от местното население в село Червена ябълка разказват много истории за такива бедствия. 

- Кои са най-честите причини за образуването на лавини?

- В последния случай, както вече казах, причината е човешка намеса. Не трябва да се влиза в тези склонове. Най-често това правят фриирайдърите, водачите на моторни шейни и сноубордистите в Банско. Ако се спазва туристическа маркировка по билото - няма опасност от инцидент. Но в склоновете и улеите винаги има. Като всяка друга планина наличието на снежна покривка и склон са основните причини за образуването на лавина. В момента времето доста омекна и от последните валежи от преди няколко седмици са се оформили стабилни снежни пластове. При евентуално навлизане в лавината може да се предизвика свличане на маси.- Колко случаи на бедстващи туристи сте имали от началото на този зимен сезон?

- В Осоговската планина имаме най-често бедствие на ски пистите. В събота и неделя има голяма посещаемост и на двете ни писти. От началото на годината сме имали 3-4 случая, при които сме оказали помощ. Акция по издирване на пострадали тази зима все още не сме имали. 

- За какво трябва да внимават планинарите, когато тръгнат да карат ски, шейни, на преход или разходка?

- На първо място е подходящата сезонна екипировка. Задължително зареден телефон. Както и да не се придвижват сами в планината, да имат водач, да са с група, както и да познават маршрута, по който са тръгнали. Трябва да знаят метеорологичната обстановка в района. Да имат вода, тъй като през зимния сезон също може да се получи обезводняване на организма, както и леки енергийни храни. Да се планува внимателно самият преход и дали имат физическата възможност да го направят.