Сливен ще превърне крепостта Туида в туристическа атракция

  • 19 февруари 2020, 14:36
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium %d0%a2%d1%83%d0%b8%d0%b4%d0%b0

Правителството прехвърли на община Сливен крепостта Туида за 10 г. Това реши Министерският съвет на днешното си редовно заседание. Кабинетът дава безвъзмездно управлението на имота, който се намира в сливенската местност „Хисарлъка” и представляващ археологическа недвижима културна ценност „Късноантична и средновековна крепост „Туида”.

Предоставянето на имота на общината ще допринесе за популяризирането на недвижимата ценност и превръщането й в съществен фактор за разширяването на културния туризъм на местно ниво. Дейностите, свързани с опазване на културната ценност и осъществяването на други научни, културни, образователни и туристически дейности ще се извършват в съответствие с изискванията на Закона за културното наследство от Регионалния исторически музей - Сливен.

Правителството прехвърли на община Земен собствеността върху терен с площ 7517 кв. м - частна държавна собственост в село Блатешница. Имотът е необходим на общината за рекултивация на съществуващо общинско сметище за твърди битови отпадъци на територията на селото.

Снимка: tuidacastle.sliven.bg