Сливница подкрепи българските творци

  • 21 октомври 2020, 11:00
  • Default profile Автор Нина Александрова
Medium yit 5j 2krocd 0 2d4 sfk5 csh8pnnol8athrwggipx92ib

Васко Стоилков става кмет на Сливница на местните избори през 2011 г. и спечели трети мандат през миналата година. Градоначалникът е кореняк-сливничанин. Завършва висше образование по специалност Икономика на туризма. През неговото управление градът се сдоби със мултифункционалната спортна зала „Арена Сливница”, която събира над 1000 души. Бяха изградени и пътища до всички населени места в общината. Това са само част от постиженията от управлението на Стоилков, който има награди „Кмет на месеца” - през 2014 и 2015 г. През 2015 г. грабна и наградата "Кмет на годината" за малка община с население до 20 хил. души. Друга негова гордост е Европейския фестивал на пътуващия театър. Тази година той се провежда за шести път и е в подкрепа на българските творци, които бяха едни от най-засегнатите от COVID пандемията. 

- Г-н Стоилков, малка община като вашата успява за шеста поредна година да направи театрален фестивал. Как се роди идеята и какви са предизвикателствата при подобно начинание?

 - Трима са авторите на тази идея - на творческия директор на фестивала Николай Гундеров, който е един от най-добрите млади режисьори у нас, на Бойко Бираджиев и моя милост. Тримата седнахме един ден преди шест години и решихме да направим фестивала. Предизвикателствата са много, но когато залата се препълва от гражданите и гостите на града всеки път, това е единственото, което има значение. 

 - Тази година обаче е по-различна, с оглед на COVID-19, общината подкрепи българските творци.

 - Общината работи много по отношение на културата. Фестивалът ни е европейски. Всяка година от седем постановки - 3-4 са на гостуващи театри от Европа. Тази година заради вируса, който ни засегна много, но най-много актьорите, решихме да да поканим само български постановки. Целта е ясна - искаме да подкрепим родните актьори, които са страхотни. Всички трябва да помислим как да им помогнем в това време - на всякакви нива, община, държава, бизнес. Преди години културата ни беше в много лошо състояние, но през последните 10 г. успяхме да си възвърнем културния живот. Като има култура, има всичко. 

 - Хората в Сливница очакват с нетърпение постановките, всички билети са разпродадени предварително.

 - Фестивалът ни се утвърди, стана един от най-добрите театрални форуми. Гостуват ни страхотни актьори, постановки, трупи. Заслугата е изцяло на Николай Гундеров, който подбира спектаклите. Фестивалът набира скорост с годините, става все по-добър и популярен. Тази година обаче може да ползваме само половината от капацитета на залата заради мерките и няма да може да удовлетворим всички желаещи. Цената на билетите е съвсем символична - 2 лева, въведохме я просто, защото всеки трябва да си има място. 

 - Въпреки успеха на фестивала, нямате и тази година финансиране от министерството на културата?

 - Имам яд и горчивина, че не финансираха фестивала, който има всички основания за това. Можеха да го направят, меко казано, съм сърдит. Надявам се догодина да не е така.   

 - На всяка постановка ли ходите?

 - Почти не съм пропускал. Ходя всеки път. Много е приятна и обстановката след това - в Клуба на театъра, където се събираме всички неформално. 

 - Как се справи общината с пандемията, имате ли дефицити в бюджета?

 - Нямахме много заразени. Бюджетът е намален, но се справяме. Тук е мястото да отбележа и да благодаря на хората в Сливница, повечето от тях си платиха съвестно данъците и таксата смет. Защото това е много важно, за да успеем и ние като община да си свършим нашата работа. Много благодаря! Хората подходиха отговорно. С малки забавяния, бюджетът върви нормално. 

 - Имате и нисък процент на безработица.

 - На практика почти нямаме такава. Тя засяга или хора, които не им се работи, или такива, които търсят по-специфичен вид заетост, за която не винаги има свободни места. В общината за всеки има работа. Тук се правят и много големи държавни инфраструктурни проекти, привличаме много инвеститори, София е близо. От столицата също идват хора да работят при нас. Проблемът ни е, че нямаме достатъчно квалифицирани кадри.   

 - Вие спечелихте трети мандат. Какво прави един кмет успешен?

 - Работата. Това е непрекъснатата заетост. Много са проблемите, а всеки един трябва да има решение. Трябва да се мисли и занапред. Работата е много, но ми носи удовлетворение. 

Снимка: Красимир Свраков

Националният конкурс „Кмет на годината“ 2020 вече тече. Гласувайте за своя кмет на kmetnagodinata.bg.