Служба в недовъзстановен кутугерски манастир

  • 16 август 2017, 16:43
  • Default profile Автор Кирил Иванов
Kn sv.joakkim

Общинари, свещеници, архиерейският наместник на Кюстендил отец Генади Генадиев отидоха при недовъзстановения манастир "Св. Йоаким Осоговоски",  за празника на светеца  - 16 август. Там днес бе отслужена литургия и направен водосвет. 

Храмът беше реставриран преди около 5-6 години с дарения. Има замисъл да се възстанови и административната част, но това не става по финансови причини.

На един етап тук трябвало да служи отец Яков, със светското име Росен Дончев, родом от този край, съвипускник в Деховната академия на настоящя Пловдивски митрополит Николай.   

Години норед той  се грижел самоотвержено за кутугерската обител. Впоследстиве обаче я напусна, поканен от Пловдивския митрополит Николай да ръководи богат манастир в Пазарджишко. Така тм той приел монашество с името Яков. Мастото е трудно достъпно, в Кутугерци са останали под 10 постоянни жители.

Според архивите и описания на кареведи като Йордан Захариев кутугерският манастир е съществувал до 1913 год. Със сигурност - до 1905 год, за което има неопровержими доказателства.

"Имало е и пряк път по планината между този манастир и манастира "Св.Йоакив Осоговоски" край Кроива паланка в Македония. И между двата манастира се е стигало бързо", разказва сегашният архирейски наместник на Кюстендил Генадий Генадиев.

Недалеч от селото и днес могат да се видят стари основи на жилищна сграда, останали от този единствен манастир в пределите на България, посветен на осоговския пустиножител св. Йоаким Осоговоски, казват информирани местни хора.

Някога манастирският комплекс е служил като метох на Осоговския манастир, останал зад държавната ни граница  в днешна Македония след трагичното за народа ни териториално прекрояване в миналото, пишат изследователи на Каменичко.

Гласувайте за Конкурс "Кмет на месеца" за февруари на тема "Еко е, събираме разделно" ТУК!