Слънчогледът превзема полята във Видинско

  • 07 юни 2016, 14:01
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 57786714 9dde 252d

Слънчогледът превзема полята във Видинско. С тази култура през пролетта са засети 389 000 дка, съобщи експертът от областната земеделска дирекция Таня Цолова. Площите са с 45% повече в сравнение с тези, засявани със същата култура през 2010 година.


Причината земеделските производители да се насочат към тази култура е добрата и реализация и цени. Маслобойните изкупуват веднага продукцията. Това пък означава, че олио в региона ще има и през тази есен.


След слънчогледа земеделските производители предпочитат пшеницата. С нея през миналата есен са засети 330 000 дка. В момента площите се обследват от комисии на областната земеделска служба. Очаква се към 20 юни да започне жътвата и.


В област Видин с различни култури са засети 902 000 дка. До преди десетина години са засявани само 400 – 500 000 дка. Земеделските производители се ориентират и към други, по-атрактивни култури, допълни Таня Цолова. Земеделец от Ново село отглежда 80 дка годжи-бери, засаждат се и шипки.


Причината за ориентирането към нетрадиционни за района култури са стимулите, които се осигуряват по различните мерки на програмата за развитие на селските райони. По тази причина във Видинско се появават нови ягодови плантации, отглеждат се и малини и къпини. Размерът на площите все още е експериментален. Разширяването им зависи от бързата реализация на продукцията.