Сменят свинското с пуешко за Коледа

  • 24 октомври 2012, 09:45
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 52a06d9b5d3a2

Поскъпването на свинското месо и липсата на фураж по селата са на път да изпратят в историята една от най-трепетните традиции по Коледа-свинското погребение. Дори стопани с половинвековна практика в събарянето на шопари признават, че тази зима ще се поамериканчат и ще сложат на трапезата коледна пуйка вместо тас кебап.


Отсега в района вървят совалки и поради липса на прасета търсенето на мисири и техните половинки стана ежедневие. Хората на село нямат пари и който продава на по-свой човек е готов да размени една готова за фризера птица за 50-60 килограма пшеница, разказаха стопани от Звъничево. Някои като при феодалния строй дават домашен алкохол за мисир, други пък предлагат късни чушки и зеле.


В стопанството на бай Васил например има две пуйки и два пуяка, останалите вече са пласирани. Иначе цената на килограм живо тегло от екологично чистите породи със старозагорско потекло варира между 5-7 лева за килограм. Допълнително се продават дреболии, които също стават за дълбоко замразяване, а единствено това ще отличи празничната трапеза от тази на янките.Гласувайте за Конкурс "Кмет на месеца" за февруари на тема "Трифон Зарезан" ТУК!