Смолян дава топъл обяд на 170 души заради Covid-19

  • 12 април 2020, 12:48
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 7f7f68d617787e450990937ebddf359a

170 родопчани ще получат топъл обяд по домовете си. Смолян ще може да предостави услугата от 1 май за 33 дни, съобщиха от общината. 

Услугата ще се извършва в рамките на работните дни, като ще се приготвя храна – супа, основно ястие, хляб и поне веднъж седмично десерт, която ще се доставя ежедневно до дома на потребителите.

За топъл обяд могат да кандидатстват: 

-              Лица с ниски доходи, под линията на бедност, определена за страната, за времето през което са поставени под задължителна карантина;

-              Уязвими лица, в това число и възрастни над 65 години, без доходи или с доход под линията на бедност, определена за страната, които живеят сами и нямат близки, които да се грижат за тях в условията на извънредно положение, обявено за страната и не са в състояние да си осигурят прехраната;

-              Лица, които поради възрастта си, поради трайно увреждане или в резултат от заболяване не могат да се самообслужват и не могат да си осигурят сами или с помощта на близките си своите ежедневни потребности от храна.

Хората, които ще могат да ползват услугата, ще бъдат определени чрез сондиране на информация от доставчици на социални услуги и институции, сигнали от граждани, подадени по телефона или в сайта на общината и други. Приоритет ще бъдат най-нуждаещите се граждани, засегнати в най-голяма степен от извънредната ситуация.

Община Смолян ще извърши служебна проверка за това дали кандидатите за ползване на услугата попадат в обхвата на целевите групи, след което ще извърши подбор до размера на максимално допустимия капацитет от 170 потребители. Одобрените кандидати ще бъдат уведомени на посочения от тях телефон за връзка, казаха от екипа на кмета Николай Мелемов.

Община Смолян прави всичко възможно топлият обяд да стартира възможно най-скоро.

Кандидатите за ползване на топъл обяд може да се обаждат на телефон 0301/62530 от 9 до 16.30 всеки ден, вкл. събота и неделя до: 14.04.2020.

При обаждането кандидатите следва да имат готовност да предоставят лични данни и да отговорят на въпросите на служителя.

Проектът се финансира от националния бюджет на Република България чрез Агенцията за социално подпомагане.