Снегът прекъсна електропроводи до 74 села в Старозагорско

  • 17 януари 2016, 13:37
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 54f969a3f1f0b

74 селища с близо 29 000 души население в Старозагорска област останаха сутринта в неделя ток. Причината е потрошени от тежкия и мокър сняг клони на дърветата по електропроводите.


120 специализирани машини на двете снегопочистващи фирми: „Зауба“ и „Пи Ес Ай“ почистват републиканската пътна мрежа, 22 са те по улиците на града, уточниха от областния щаб за борба с бедствията и авариите.


Заради силни снегонавявания са затворени изцяло пътищата между казанлъшките села Шейново и Дунавци, както и републиканският път между градовете Николаево и Мътлиж. Преряра река е заляла и пътя между селата Медникарово и Искрица в община Гълъбово, започнало е обратното й изпомпване. Няколко влакови композиции бяха спрени на гара Тулово поради повреди по контактната мрежа в района на гара Змеево.


Над метър е снежната покривка на прохода Шипка, платното за пътуване е стеснено в рамките на една кола, сходна е ситуацията и на Хаинбоаз.


11 екипа на електроразпределителното дружество EVN са излезли на терена , за да отстраняват повредите по трасетата. Според членовете на областния щаб няма опасност от преливане на язовир Копринка, където има 92 млн куб м вода при обем от 142 млн куб м. За сметка на това нивото на река Сазлийка, преминаваща през град Гълъбово е надхвърлилd аварийния праг, има опасност от заливане на разположени в ниската част градски квартали.


Шестима туристи са останали блокирани без електроенергия в хижа Мурулей, те обаче имали запаси от дърва за печките.


Около 14,30 часа беше възстановено захранването на част от селата, по улиците на Стара Загора излязоха да разчистват тротоарите близо 150 души от временната заетост.


Гласувайте в конкурса „Кмет на месеца“ ТУК.