София, Дария и Ния са сред най-модерните имена на 2019 г.

  • 09 януари 2020, 14:19
  • Default profile Автор Мария Димитрова
Medium vlahova

Александър и Виктория оглавяват класацията за най-предпочитани имена за 2019 г. Кои други имена влизат в топ 10? Типични български имена или такива с чуждестранен произход избираме за децата си? По-кратки или по-дълги имена? Наблюдава ли се тенденция да кръщаваме децата на известна личност? Отговорите на тези и още въпроси научихме от д-р Мая Влахова от Института за български език, БАН.

- Д-р Влахова, кои са най-често срещаните имена у нас през изминалата година? Наблюдава ли се някаква промяна на класацията - имена, които се изкачват и такива, които вече не заемат челни позиции?

- През последните 10-тина години класацията на първите 10 най-желани имена остава отностително стабилна. Големи размествания няма. Но за 2019 г. името София, например, се изкачва на 5-то място. Преди 10 години е било на 20-та позиция. Друго, относително ново име, което се предпочита през последните години е Дария. Доскоро то не беше сред предпочитаните. Отново сред 10 най-предпочитани са Никол, Мария, Габриела, Симона. През последните години името Рая се вписва в друга тенденция за много харесвани кратки женски имена, като Ния, Лея, Мая и т.н.

- Какви имена предпочитаме - по-кратки или по-дълги?

- Не бих казала, че има такава тенденция. Освен този тип кратки трибуквени женски имена не се наблюдава друга закономерност. Александър, Божидар, Димитър, Михаела са също предпочитани. По-скоро се избират имена, които съдържат повече гласни и съгласните „р“ и „л“. За една част от тях бихме могли да предположим, че са измислени от самите родители - имена като Елияна, Елора.

- Типични български имена или такива с чуждестранен произход избираме за децата си?

- Съществуват и двете тенденции. Голяма част от родителите се обръщат към традиционните имена и това се вижда по класацията на 10-те най-предпочитани имена. Там откриваме Мария, Рая, София, Йоанна, Михаела. При момчетата процентът е още по-голям. Мъжката система е по-консервативна от женската. Георги, Димитър, Никола, Борис и Калоян са в първата десетка. Друга част от родители предпочитат децата им да имат нетрадиционно звучащи имена или имена, които има традиционно съответствие, но те предпочитат чужд вариант. Например, Ангел или Антон се срещат по-рядко за сметка на други варианти на имената като Анджело и Антъни. Много голям процент от имената се срещат само по веднъж – почти 50% от имената имат само по една употреба. В конкретната година някое име е дадено само на едно дете. Това не означава, че само един човек се казва така, защото деца се раждат всяка година. Но има голям процент от имена, които са с единични употреби в конкретната година. Тези имена са модерно звучащи или чисто чужди имена, или пък доста традиционни, но от днешна гледна точка изглеждат остарели. Такива са Талии, Хая, Ясим, Иса и др. най-различни по произход и форма. Вместо Юлия – Джулия, вместо Михаела – Микаела, Ангелина – Ангела. Доста голям е броят на женските имена, които завършват на съгласна и които до преди десетилетия са били нетипични и много малко на брой - Христин, Кейтлин, Катрин, Никол, Полин, Елен. Някои от тях се конкурират с традиционните варианти и дори се срещат много по-често.

- С какви имена кръщаваме децата в големите градове и в по-малките населени места?

- Има известни разлики в големите и малките населени места, но не са толкова големи, колкото очакваме. Хората и там са в крак със съвременните тенденции. От друга страна, изследванията показват, че хората кръщават децата си на баба и дядо, въпреки че имената не се повтарят буквално. Например, вместо Василка – Василена. Тази тенденция също е силна. Но и в малките населени места има имена като Анджело, Дейвид, Габриел. Хората са също толкова отворени, колкото в големите градове.

- Наблюдава ли се тенденция хората да избират за децата си имена на известна личност?

- Можем само да предполагаме. С изгряването на някоя поп-звезда се появяват много деца с това име и ще направим тази връзка. Този модел винаги е съществувал, само звездите са се сменяли. Много деца са кръщавани на литературни герои, политически лидери, сега поп-културата влияе за появата на модерни имена. Много наши фолк-певици, спортисти, певци, актьори също стават известни.